Kryefjala Logo

Greqia dhe SHBA shpëtuan Kryeministrin e Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev nga ekzekutimi

20 Shtator, 2021 | 11:50 am

Sipas medias greke “Vradini”, shërbimet sekrete greke dhe qeveria parandaluan një atentat ndaj kreut të Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaef, disa muaj pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës në verën e vitit 2018, dhe para se Parlamenti i Shkupit të votonte ndryshimin e Kushtetutës me 80 vota.

 Kjo iu zbulua “Natën e së Dielës” nga një burim nga “thelbi i thellë” i Ministrisë së Punëve të Jashtme në atë kohë, i cili ishte në të njëjtën kohë ndërlidhësi joformal me shërbimet sekrete dhe Ministrinë e Mbrojtjes, dhe që luajti një rol të rëndësishëm në të gjithë rastin.

Sipas burimit, pas ratifikimit të Marrëveshjes së Prespës nga Parlamenti i Shkupit me 69 vota më 20 qershor (Marrëveshja u nënshkrua më 12 qershor në fshatin Psarades të Florinës në Prespë), tensioni politik arriti kulmin në vendin fqinj

Opozita e udhëhequr nga VMRO, e udhëhequr nga Mickoëski (i cili zëvendësoi Gruevskin, por që atëherë konsiderohej një përkrahës), e kishte polarizuar klimën në një nivel të rrezikshëm, në një vend ku përpjekjet për vrasje nuk ishin të panjohura.

Organizatat e fuqishme të Skopjanëve të Australisë dhe Kanadasë po shprehin zemërimin e tyre, dhe thuhet se ata do të financojnë reagimet në Shkup, por gjithashtu do të kenë fonde që do të kanalizohen për të “siguruar” votat.

Shërbimet sekrete greke informojnë kryeministrin e atëhershëm Alexis Tsipras se ka lëvizshmëri të madhe në Shkup, kundër Zaefit. Qeveria po e kryqëzon atë me shërbimet amerikane, të cilat i dinë reagimet, por nuk e dinë thellësinë e tyre. 

Në të njëjtën kohë, shërbimet amerikane konsiderojnë se “forcat që kanë interes të mos nënshkruajnë Marrëveshjen do të kërkojnë të parandalojnë ndryshimin e Kushtetutës (të Maqedonisë së atëhershme) nga Parlamenti” . Menjëherë pas kësaj, pason dëbimi i diplomatëve rusë nga Athina.

Amerikanët po përgjojnë bisedat e drejtuesve që lëvizin në mjedisin e gjykatës Gruevski në Hungari, e cila dokumenton lëvizshmërinë rreth përpjekjes për të parandaluar ndryshimin e Kushtetutës, ndërsa kontaktet me drejtuesit që lëvizin në organizatat e Australisë dhe Kanadasë gjithashtu konfirmohen.

Përpjekja dyshohet se u financua nga disa organizata të huaja dhe ishte planifikuar nga zyrtarë të inteligjencës të vendeve të treta, të cilët shfaqen në Shkup, si agjentë tregtarë ose si… drejtues të medias.

Në të njëjtën kohë, shërbimet e inteligjencës greke informojnë Ministrinë e Punëve të Jashtme se “një veprim agresiv është i pashmangshëm kundër Zoran Zaef” , pa asnjë dëshmi të dokumentuar që çon në diçka më specifike.

Kryeministri i atëhershëm udhëzon Ministrinë e Punëve të Jashtme që të informojë autoritetet kompetente të vendit fqinj, dhe Ministri i Jashtëm i atëhershëm, Nikola Dimitrov, është i pari që informohet, dhe, përmes “kanaleve” të tjera, Zoran Zaef është gjithashtu informuar në detaje.

Amerikanët marrin mbrojtjen e matur të kryeministrit të Shkupit dhe u dërgojnë mesazhe ambasadave të huaja dhe VMRO -së që ata “e dinë” . Në ato muaj, Zoran Zaef kishte një mbrojtje të barabartë me atë të presidentit amerikan, diçka që ishte e qartë edhe për injorantët dhe që dekurajonte çdo mendim për veprime agresive. 

Burimi, i cili e përcolli informacionin te “E diela në mbrëmje”, është se që nga momenti kur u votua ndryshimi i Kushtetutës, pati një konsultim nëntokësor midis SHBA -ve dhe Gruevskit të internuar dhe të akuzuar dhe me ambasadën e një vendi të fortë, ku u tha se ata do të mbajnë përgjegjësi.do “aksident” në Zaef. Por edhe sot, mbrojtja e Zoran Zaef është tregues i frikës së udhëheqësit të Shkupit, i cili kujton fatin e Gligorov, i cili shpëtoi mrekullisht në 1995.…

Të ngjashme