Nobelin e Paqes këtë vit e fiton “bota e medias” nga një gazetar rus dhe një gazetare filipinase

2 vite më parë

Gazetaret Maria Ressa, nga Filipinet dhe Dmitry Muratov, nga Rusia, kanë fituar Çmimin Nobel të Paqes këtë vit, i njohur “për përpjekjet e tyre për të mbrojtur lirinë e shprehjes”, të cilin komiteti i dhënies së çmimeve e përshkroi si nën kërcënim në të gjithë botën.

Të dyve iu dha çmimi prestigjioz “për luftën e tyre guximtare për lirinë e shprehjes në Filipine dhe Rusi.Në të njëjtën kohë, ata janë përfaqësues të të gjithë gazetarëve që qëndrojnë për këtë ideal në një botë në të cilën demokracia dhe liria e shtypit përballen me kushte gjithnjë e më të pafavorshme,” u tha në konferencën për shtyp në Oslo.

Çmimi është i pari për gazetarët që kur Carl von Ossietzky e fitoi atë në 1935 për zbulimin e programit sekret të armatimit të pasluftës të vendit të tij.

“Gazetaria falas, e pavarur dhe e bazuar në fakte shërben për të mbrojtur kundër abuzimit të pushtetit, gënjeshtrave dhe propagandës së luftës,” tha Reiss-Andersen.

Ressa, e cila themeloi uebfaqen e gazetarisë investigative Rappler, ka përqendruar pjesën më të madhe të punës së saj në luftën e diskutueshme dhe të dhunshme të Presidentit Filipine Rodrigo Duterte kundër drogës.

Të ngjashme