Bota në krizë furnizimesh, kudo pengesa në transport.

1 vit më parë

Bota po perjeton mungese ne çipat kompjuterik, mungese ne shofer dhe mbingarkim te porteve.

Makthi i zinxhirit të furnizimit po rrit çmimet për konsumatorët dhe ngadalëson rimëkëmbjen ekonomike globale. Fatkeqësisht, Moody’s Analytics paralajmëron se ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit “do të përkeqësohen para se të përmirësohen”.
“Ndërsa rimëkëmbja ekonomike globale vazhdon të marrë avull, ajo që është gjithnjë e më e qartë është se si do të pengohet nga ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit që tani po shfaqen në çdo cep,” shkroi Moody’s në një raport të së hënës.
FMN uli parashikimin e saj të rritjes amerikane të vitit 2021 të martën me një pikë përqindjeje, më së shumti për çdo ekonomi të G7. FMN përmendi ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe dobësimin e konsumit – i cili në vetvete është nxitur pjesërisht nga ngushticat e zinxhirit të furnizimit, siç është mungesa e makinave të reja mes mungesës së çipit kompjuterik.
“Kontrollet kufitare dhe kufizimet e lëvizshmërisë, disponueshmëria e një leje vaksine globale dhe kërkesa e ngulitur nga të qenit të bllokuar në shtëpi janë kombinuar për një stuhi të përsosur ku prodhimi global do të pengohet sepse dërgesat nuk bëhen në kohë, kostot dhe çmimet do të rriten dhe Rritja e PBB -së në mbarë botën nuk do të jetë aq e fortë si rezultat, “shkroi Moody’s në raport.
Moody’s tha se “lidhja më e dobët” mund të jetë mungesa e shoferëve të kamionëve – një çështje që ka kontribuar në mbingarkesën në porte dhe ka bërë që stacionet e karburantit në Mbretërinë e Bashkuar të thahen. Fatkeqësisht, Moody’s paralajmëroi se ka “re të errëta përpara” sepse disa faktorë e bëjnë tejkalimin e kufizimeve të furnizimit veçanërisht sfiduese.

Të ngjashme