Një studim shpjegon se si emri ynë ndikon në pamjen tonë dhe pse duhet të jemi të kujdesshëm kur zgjedhim një për fëmijët tanë

“Ka diçka në lidhje me  Emily që … thjesht duket si një Emily”, sipas profesoreshë së asociuar Anne-Laure Sellier, e cila ishte pjesë e ekipit kërkimor.

Kjo u vërtetua nga eksperimenti i tyre me pjesëmarrësit francezë dhe izraelitë, të cilëve iu treguan foto të rastësishme ID, pastaj u kërkua të zgjidhnin se cili mendonin se ishte emri i vërtetë i personit nga 4 opsione të dhëna.

Sipas ligjeve të fatit, subjektet do të mendojnë saktë rreth 25 përqind të kohës. Por të anketuarit i morën emrat drejt me një normë prej 25 deri në 40 përqind. Këto rezultate nënkuptojnë se ka diçka në fytyrat tona që na japin emrat.

Ekipi spekulon që të anketuarit ishin në gjendje të hamendësonin saktë për shkak të stereotipave të bashkangjitur në secilin emër.

Sipas shembullit të Sellier, “Katherine” tingëllon si emri i një studenti të mirë, ndërsa “Allison” duket sikur i përket dikujt djallëzor.

Qëndrimi shoqëror ndaj një personi të caktuar mund të ndikojë në perceptimin e mbajtësit të emrit për atë se si duhet të duket, i cili është i ngjashëm me konceptin e një profecie të vetë-përmbushur.

Ekipi zbuloi se kur bëhej fjalë për njerëzit që përdorën pseudonime ekskluzive ose të një lloji të vetëm – për shembull, një “Charlotte” shkon nga “Chachou” – gjetjet në emër ishin më të dobëta.

Faktorë të tjerë gjithashtu mund t’ju parandalojnë të hamendësoni saktë emrat.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se kur njerëzit shikonin fotografi të individëve jashtë kulturës së tyre, kishte më pak shanse për të identifikuar emrin e saktë.

Për shembull, kur të anketuarve francezë iu treguan fotot izraelite dhe e kundërta, ata nuk ishin në gjendje të përcaktonin emrat me saktësi siç bënë me individë nga vendet e tyre.

Previous articlePse disa aroma mund të rikthejnë kujtimet nostalgjike
Next articleNjë studim i 11,000 çifteve tregon saktësisht se çfarë e bën një marrëdhënie të suksesshme