Ngjarje të çuditshme nga e kaluara që do t’ju zbavisin për një kohë të gjatë.

1.Konsiderohej sjellje e keqe  të flisje për një kohë të gjatë.

Në epokën Viktoriane, kohëzgjatja e një bisede, ashtu si çdo ngjarje tjetër e jetës shoqërore, ishte e kufizuar nga rregulla të rrepta. Miqtë që u takuan në rrugë supozohej të kishin një përshëndetje të shkurtër në mënyrë që ndalesa e tyre në mes të rrugës të mos shqetësonte njëri-tjetrin për të bërë biznesin e tyre. Kishte vende të veçanta për biseda të zgjatura. Për shembull, njerëzit mund të komunikonin më gjatë në një park, i cili shpesh ishte një vend që përdorej për miqësi.

2.Çiftet mund të martoheshin vetëm në një kohë të caktuar.

Në të njëjtën epokë, ishte e paligjshme të lidhesh nyjën pas mesit të ditës. Libri i quajtur Zakonet e Shoqërisë së Mirë: Një Manual për Zonja dhe Zotërinj, botuar në 1863 përmend këtë fakt. Megjithëse vetë libri është më shumë se 400 faqe i gjatë, nuk ka shpjegime për këtë rregull në të.

3.Në vend të kozmetikës përdorej mishi i gjallë

Sot shumë njerëz përpiqen të mbështesin bukurinë e tyre natyrore dhe duken më të rinj se mosha e tyre reale. Për këtë,  përdorin një larmi produktesh kozmetike, që vështirë se madje kanë hapësirë ​​të lirë në raftet e tyre. Në kohën e Viktorias, një copë mish i gjallë shërbeu si një produkt kozmetik universal. Njerëzit besonin se një copë mishi e gjallë e lënë në fytyrë brenda natës do të infiltronte thelbin e saj rinor në trup përmes lëkurës. Përveç kësaj, fërkimi i ndonjë dhjami kafshe në lëkurë gjithashtu besohej të ishte i dobishëm.

4.Ishte e ndaluar të ngrini fustanin tuaj me të dy duart.

Në epokën viktoriane, sjellja e një gruaje jashtë ishte e kufizuar nga rregulla të caktuara. Kështu, kur kalonte rrugën, një grua duhej të ngrinte fustanin e saj me dorën e djathtë pak mbi kaviljet e saj. Bërja e kësaj me të dy duart u konsiderua vulgare. Një gjest i tillë i pahijshëm mund të justifikohet vetëm nëse papastërtia në rrugë ishte shumë e thellë.

5.Prindërve nuk duhej të luanin me fëmijët e tyre.

Në fund të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, komunikimi midis nënave dhe fëmijëve ishte jashtëzakonisht i ndryshëm nga ai që kemi sot. Gratë u këshilluan të mos tregonin dashuri të tepruar ndaj fëmijëve të tyre. Për më tepër, prindërve iu tha që të mos luanin me foshnjat derisa të ishin 4 deri 6 muajsh.

Previous articleLajm i mrekullueshem!Medalje e dyte e ARTE per Nora Gjakoven qe fiton finalen ne Tokyo 2020
Next articleDado që punuan në familje të pasura dhe zbuluan çfarë ndodh brënda shtëpisë së punëdhënësve