Arushët Panda kanë shumë fansa edhe në Shqipëri.Ja lajmi i mirë që kemi për ju

Për herë të parë që nga viti 1981, është e sigurt të thuhet se pandat gjigante nuk janë më të rrezikuara. Ky lajm i mahnitshëm u shpërnda nga qeveria kineze, pasi me mbi 1,800 panda gjigante që jetojnë në të egra, ato tani janë riklasifikuar nga “të rrezikuara” në “të prekshme”. Ne i përshëndesim dekadat e punës së madhe që u desh për të arritur këtu, por rruga për shërim të plotë është ende për t’u siguruar.

Pandat gjigante pothuajse ekskluzivisht ushqehen me bambu. Por fatkeqësisht, pyjet ku rritet bambu shpesh janë prerë dhe korrur. Dhe ndërsa qeveria kineze ndaloi prerjet në habitate gjigande të pandave në 1998, dëmi ishte bërë tashmë.

Humbja e habitatit e pastruar për bujqësi, lëndë drusore ose dru zjarri ka qenë një nga arsyet kryesore për degradimin e pyjeve të pandas. Dhe situata në vitet 1980 u bë aq e tmerrshme saqë numri i vlerësuar i pandave gjigante që endeshin në të egra ra në rreth 800.

Rezervat e botës së egër u krijuan në të gjithë Kinën për të siguruar që pandat të jetonin në një mjedis mikpritës që rrit gjasat e tyre të shumimit. Krahasuar me vitin 1998, kur kishte vetëm 13 rezerva në Kinë, aktualisht ka 67 dhe numërojnë, të cilat mbrojnë mbi dy të tretat e të gjithë popullsisë gjigande panda në natyrë.

Qeveria kineze gjithashtu ka punuar shumë për të rivendosur dhe mbrojtur habitatet e bambusë me shpresë për të ulur rrezikun e urisë midis pandave gjigante.

Edhe pse panda gjigande nuk klasifikohet më si e rrezikuar, përpjekjet e ruajtjes nuk duhet të lirohen.

IUCN së pari hoqi pandat gjigante nga lista e rrezikuar në 2016, por në atë kohë, qeveria kineze e gjykoi atë shumë shpejt për të bërë një deklaratë të tillë. Sot, qeveria kineze e bëri të gjithë botën të lumtur duke riklasifikuar speciet nga të rrezikuara në të prekshme, një arsye e vërtetë për festimin!

Previous articleCilat janë 3 shenjat më qeflie të Horoskopit?
Next articleFakte njerëzore kaq të çuditshme sa duken të pavërteta