Ka 2 lloje të ndryshme të depresionit dhe si ndikon secili tek ju

2 muaj më parë

Depresioni është një çrregullim humori që prek mbi 16 milionë amerikanë.
Mund t’i ndodhë kujtdo sepse jeta na godet fort ndonjëherë,dhemb dhe mund të jetë dërrmuese.

Dy llojet më të zakonshme të depresionit janë Çrregullimi Depresiv i Madh (MDD) dhe Çrregullimi i Depresionit të Përhershëm (PDD).

•Çrregullimi i madh depresiv (MDD)
Një person gjithashtu mund të bjerë në depresion për shkak të një ngjarjeje ose ndryshimi stresues të jetës, si vdekja e një personi të dashur, kalimi përmes një divorci ose prishjeje të marrëdhënieve, pakënaqësia e marrëdhënies ose punës, humbja e punës, përballja me dhimbje fizike kronike ose një fëmijë i rritur,largimi nga shtëpia etj.

Këto ngjarje ose ndryshime të jetës, së bashku me perceptimin negativ të një individi, të menduarit vetëshkatërrues dhe besimet që mund të lindin nga ngjarjet, do të ndryshojnë ekuilibrin kimik në tru.
Në një shkallë më të vogël, gjenetika (historia familjare), gjithashtu mund të kontribuojë në depresion.
Megjithatë, perceptimi negativ i një personi, mendimi i përhapur negativ dhe besimet vetë-shkatërruese kanë ndikimin më të madh në gjenerimin e një humori depresiv.

Të kesh një perceptim, të menduar dhe besim të zgjatur negativ, për fat të keq, do ta vendosë një person në energjinë e viktimës, duke krijuar aftësi të dobëta përballimi dhe zgjidhjeje të problemeve.

Simptomat e zakonshme të depresionit përfshijnë:

Humbja e kënaqësisë
Motivim dhe energji në shumicën, nëse jo të gjitha aktivitetet
Gjumi i tepërt ose pamundësia për të fjetur (pagjumësi)
Humbje e oreksit (humbje peshe) ose rritje e dëshirës për të ngrënë (rritje në peshë)
Vetëvlerësim i ulët dhe ndjenjë e padenjësisë
Shqetësim ose ankth dhe acarim ose agjitacion
Vështirësi me fokusin, përqendrimin dhe marrjen e vendimeve
Magjitë e të qarit pa ndonjë arsye të vërtetë dhe shprehje e sheshtë ose e trishtuar e fytyrës
Rritja e shqetësimit ose paranojës

2. Çrregullimi Depresiv i Përhershëm (PDD)

I quajtur shpesh, distimia, ky lloj depresioni ka simptoma më të lehta depresive, kështu që depresioni nuk është aq i rëndë sa depresioni i madh. Megjithatë, PDD karakterizohet nga një humor depresiv shumicën e kohës për të paktën dy vjet.

Ky lloj depresioni është si një re e errët e vazhdueshme trishtimi/palumturie mbi një person, e cila duket se nuk largohet kurrë. Depresioni mund të bëhet pak a shumë intensiv, megjithatë duket se është gjithmonë aty.

Si mund t’ju rrëmbejë depresioni

Ekspozimi ndaj një ngjarjeje traumatike ose stresuese që ndryshon jetën mund të shkaktojë lehtësisht simptoma depresive, veçanërisht nëse një person ka aftësi të dobëta përballuese dhe pak ose aspak sistem mbështetës.

Fatkeqësisht, depresioni, si shumica e shëndetit mendor, mbart një stigmë. Pra, shumë njerëz zhvillojnë aftësi mbrojtëse për të mbajtur të fshehura dhe shmangur betejat dhe dhimbjet e tyre emocionale.
Simptomat e depresionit, si çdo gjendje mjekësore e mendjes ose e trupit, janë mënyra e lindur e trupit dhe mendjes për të na paralajmëruar se diçka duhet të trajtohet dhe të priret brenda, për pajtim dhe shërim.

Të ndryshoni perceptimin dhe mendimet tuaja do të thotë të ndryshoni botën tuaj.

Depresioni është i shërueshëm. Ata që kërkojnë trajtim me terapi, duke mësuar praktika të ndërgjegjes si meditimi, joga, marrja e bimëve të caktuara, ose nëse është e nevojshme, ndoshta medikamente.

Gjithashtu duke i ofruar vetes, kujdes më të madh dhe dashuri për veten,ndihmon në realizimin e përmirësimeve në simptomat e depresionit.
Më e rëndësishmja, këto modalitete mund të krijojnë mundësinë, në kohë për të kuptuar kuptimin dhe këndvështrimin më të lartë nga një përvojë apo situatë e vështirë.

Të ngjashme