Çmimi Nobel i fizikës shkon për treshen që studiuan sisteme komplekse të klimës

2 vite më parë

Këtë vit cmimi Nobel  nuk do të ketë asnjë ceremoni tradiconale zyrëtare në Stokholm këtë vit fituresit do të marrin medaljet dhe diplomat e Çmimit Nobel në vendet e tyre, tha Fondacioni Nobel të enjten.

“Unë mendoj se të gjithë do të donin që pandemia COVID-19 të kishte mbaruar, por nuk po e arrijmë ende atë ditë,” tha Fondacioni Nobel në një deklaratë, duke shtuar se shpresonte të mbante një ceremoni të vogël çmimi, pavarësisht se laureatët nuk ishin të pranishëm Oslo,” tha Fondacioni Nobel.

Amerikani me origjinë japoneze Syukuro Manabe, gjermani Klaus Hasselmann dhe italiani Giorgio Parisi fituan Çmimin Nobel për Fizikë të vitit 2021 të martën për punë që ndihmon në kuptimin e sistemeve komplekse fizike siç është ndryshimi i klimës së Tokës.

Gjysma e çmimit, me vlerë 10 milion korona suedeze (1.15 milion dollarë), shkon në pjesë të barabarta për Manabe, e cila është 90 vjeç dhe Hasselmann për modelimin e klimës së tokës dhe parashikimin e besueshëm të ngrohjes globale.

Gjysma tjetër shkon në Parisi për zbulimin e “rregullave të fshehura” pas lëvizjeve në dukje të rastësishme dhe vorbullave në gazra ose lëngje.

“Sistemet komplekse karakterizohen nga rastësia dhe çrregullimi dhe janë të vështira për t’u kuptuar,” tha Akademia Suedeze e Shkencave në një deklaratë. “Çmimi i këtij viti njeh metoda të reja për përshkrimin e tyre dhe parashikimin e sjelljes së tyre afatgjatë.”

Të ngjashme