Pse disa aroma mund të rikthejnë kujtimet nostalgjike

Kaloni pranë një furre buke dhe aroma e roleve të freskëta të kanellës ju kujton kohën e pakujdesshme që keni kaluar tek gjyshja juaj si fëmijë. Ose mund të jetë aroma e parfumit të nënës suaj që papritmas e ndjeni në një turmë dhe kjo ju bën të dëshironi të kapni telefonin tuaj dhe ta telefononi menjëherë. Është vërtet e mahnitshme sesi erërat mund të shkaktojnë kujtimet më të gjalla dhe emocionet më të forta dhe ka një shkencë aktuale pas saj.

Pjesa e trurit që merret me aromat quhet llamba e nuhatjes. Kjo strukturë më tej dërgon informacionin në pjesë të tjera të trurit, në veçanti, në hipokampus i cili luan një pjesë thelbësore në krijimin e kujtimeve të reja për çfarëdo që të na ndodhë. Në trurin tonë, llamba e nuhatjes dhe hipokampusi ndodhen afër njëra-tjetrës.

Llamba e nuhatjes gjithashtu ka qasje të lehtë në amigdala, strukturën e trurit që është përgjegjëse për kujtimet dhe përgjigjet emocionale. Vendndodhja e llambës së nuhatjes pranë strukturave të trurit që lidhen me kujtimet dhe emocionet shpjegon pse aromat mund të shkaktojnë nostalgji. Ne madje mund të mos i identifikojmë aromat e veçanta në momente të veçanta të jetës, por truri ynë po i shoqëron ato aroma me kujtimet. Nëse hera e parë që provuat një rrotull kanelle në shtëpinë e gjyshes tuaj, ka shumë të ngjarë që truri juaj të lidhë erën e asaj  me shtëpinë e gjyshes tuaj.

Previous articleGjërat që nuk mund të shihen askund tjetër përveçse në Indi
Next articleNjë studim shpjegon se si emri ynë ndikon në pamjen tonë dhe pse duhet të jemi të kujdesshëm kur zgjedhim një për fëmijët tanë