Kryefjala Logo

Rritja e çmimit të energjisë, Evropa i rikthehet qymyrit

13 Tetor, 2021 | 10:19 am

Rritja e çmimeve evropiane të gazit me shumicë po inkurajon më shumë ndërmarrje që të kalojnë në qymyr të karbonit për të prodhuar energji elektrike ne kontinentin evropian.

Megjithëse çmimet evropiane të qymyrit dhe karbonit janë rritur gjithashtu muajt e fundit, ato kanë vonuar rritjen e çmimeve të gazit, duke bërë që kostot margjinale afatshkurtra të ndryshojnë në favor të përdorimit të qymyrit.

Çmimet bazë të lejeve të karbonit sipas Sistemit të Tregtimit të Emetimeve të Bashkimit Evropian (ETS) janë pothuajse dyfishuar që nga fillimi i vitit, ndërsa të ardhurat evropiane të qymyrit janë më shumë se dy herë më të larta.

Çmimet me shumicë të gazit holandez, megjithatë, janë pothuajse katër herë më të larta se në fillim të vitit 2021.

Përpara raundit tjetër të bisedimeve të Kombeve të Bashkuara për klimën në Skoci në Nëntor , BE ka inkurajuar kompani me burime ndotese  të mëdhenj që të angazhohen për objektiva më ambiciozë .

Të ngjashme