Shenjat e para të autizmit tek fëmija që asnjë prind nuk duhet të injorojë

•5shenjat më të dukshme të autizmit ndaj të cilave prindërit duhet të jenë shumë vigjilentë.

1. Nuk ndërvepron

Fëmijët me autizëm e kanë më të vështirë për të ndërvepruar me njerëzit që i rrethojnë. Nëse vërehet se fëmija juaj nuk po i përgjigjet kontaktit sy më sy apo nuk ndjek njerëzit e tjerë kur i flasin, duhet të konsultoheni me mjekun pediatër. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor, fëmijët me autizëm kanë “një tendencë për të parë dhe për të dëgjuar njerëzit e tjerë më rrallë.”

2.Nuk shfaqin interes për gjërat që kanë përreth

Foshnjat në përgjithësi kanë një natyrë kureshtare e duan të prekin e të kapin çdo gjë rreth tyre. Mungesa e interaktivitetit apo reagimeve me botën e jashtme nuk është karakteristike për fëmijët ndaj duhet të kuptoni nëse kjo është e përkohshme apo një gjendje konstante.

3.Nuk e kthen kokën kur e thërrasin në emër

Bebet fillojnë të kuptojnë se cili është emri tyre shumë herët e në momentin kur dikush i thërret ata reagojnë. Nëse fëmija juaj nuk i përgjigjet emrit deri në moshën një vjeç, mund të jetë një shenjë e autizmit.

4.Nuk imitojnë

Fëmijët shpesh imitojnë prindërit e tyre, por një foshnjë autistike mund të tregojë më pak interes në imitimin e të rriturve. Një foshnjë me autizëm nuk mund të buzëqeshë ose të ktheje një përshëndetje me gjuhën e trupit.

5.Fitojnë aftësinë e belbëzimit (shprehjes) shumë vonë

Fëmijët imitojnë tingujt që dëgjojnë dhe belbëzojnë, por fëmijët me çrregullime të spektrit të autizmit shpesh kanë aftësi të vonuara të të folurit.

Previous articlePolicia publikon detajet e plota të vrasjes së nën-komisarit: “Nuk jam për tu kontrolluar une dhe…”
Next articleGjërat që vënë re meshkujt kur ju shohin të zhveshura