Pse specialistët nuk na lejojnë ti trajtojmë kafshët si fëmijë?

Njerëzit shqetësohen se nuk kanë kohë ose para të mjaftueshme për fëmijët. Meqenëse kostoja e rritjes së fëmijëve po rritet, çiftet mund të rrisin intimitetin e tyre duke marrë një kafshë për të cilën mund të kujdesen reciprokisht. Disa njerëz madje i vlerësojnë kafshët shtëpiake më shumë sesa vetë marrëdhënia romantike. Përveç kësaj, prindërit e kafshëve shtëpiake ofrojnë më shumë liri dhe më pak sakrifica dhe shpenzime. Sigurisht, kafshët shtëpiake ende kërkojnë punë dhe vëmendje, por ju mund t’i lini ndërsa jeni në punë dhe e njëjta gjë nuk mund të thuhet për një fëmijë.

Në përpjekje për t’i bërë foshnjat tona me 4 këmbë më të lumtur duke i trajtuar ato me meze që shpesh janë shumë të ngopura me yndyrna dhe sheqer, ne mund të vëmë në rrezik jetën e tyre. Le të marrim një trajtim të zakonshëm si akullorja, e cila është e dashur për të  njerëzit dhe foshnjat me gëzof. Përveç efekteve negative të sheqerit, pronarët mund të mos e dinë se qeni është intolerant i laktozës ose se ata mund të kenë alergji ndaj produkteve të qumështit, gjë që mund të çojë në probleme të tretjes.

Sjellja e dashur, siç është puthja e kafshëve shtëpiake, ka të ngjarë të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Kur i puthim, kafshët shtëpiake marrin baktere njerëzore, dhe ne bakteret nga kafshët shtëpiake. Hulumtimet kanë treguar se rrit rrezikun që ilaçet të bëhen joefektive si për kafshët shtëpiake ashtu edhe për njerëzit, duke na rrezikuar të gjithëve. Ndërsa lidhja njeri-kafshë është e rëndësishme, puthja me siguri nuk është opsioni më i mirë për ta bërë atë më të fortë.

Një trajner i qenve thotë se trajtimi i kafshës tuaj si njeri është gjëja më e keqe që mund të bëni për ta. Ata nuk kanë nevojë për “mamin dhe babin”, ata kanë nevojë për një udhëheqës. Dhe sjellja problematike nuk duhet parë si e lezetshme. Për shembull, kur kafsha është agresive ndaj të huajve, nuk është qesharake, kafsha nuk është thjesht e lezetshme dhe mbrojtëse, është një problem i mundshëm që duhet të zgjidhet.

Pronarët gjithashtu duhet të jenë të kujdesshëm që të mos projektojnë sjelljen njerëzore tek kafshët. Për shembull, studiuesit kanë zbuluar se problemet e zakonshme të sjelljes tek macet nuk do të thotë se ato thjesht janë keq, shpesh është një shenjë e ankthit të ndarjes.

Previous articleXhudistja nga Kosova triumfon ne Lojrat Olimpike “Tokio 2020”
Next articleKafshë për të cilat nuk ja kishit idenë se kanë të njëjtën prejardhje.