Pse Na Mërzitet Fraza, “Gjithçka Do Të bëhet më mirë”?

Kur flasim për pozitivitetin toksik, psikologët i referohen një qasjeje jetësore sipas së cilës një person duhet të mbajë gjithmonë një qëndrim pozitiv dhe të shmangë çdo emocion negativ. Njerëzit që i përmbahen këtij lloji të të menduarit shpesh shkojnë në ekstreme. Ndërsa përpiqen të gjejnë anën e lehtë të gjithçkaje, ata shtypin ndjenjat negative në vend që të jetojnë përmes tyre, gjë që përfundimisht përkeqëson gjendjen e tyre edhe më shumë.

Kur përpiqen të mbështesin të tjerët, njerëz të tillë shpesh sillen në një mënyrë toksike. Ata sinqerisht nuk e kuptojnë pse këshilla e tyre për të mos u trishtuar dhe për ta mbajtur atë është kaq e bezdisshme për të tjerët. Ata nuk dyshojnë se lejimi i një personi të thotë ndjenjat e tyre të vërteta do të ishte një mënyrë shumë më e mirë për t’u marrë me situatën.

Një situatë ku një person jo vetëm që fsheh ndjenjat e tij të vërteta prapa frazave standarde, si “Gjithçka ndodh për mirë”, “Lumturia është çështje e zgjedhjes personale” ose “Buzëqeshni dhe bota do t’ju buzëqeshë”, por edhe turp të tjerët për lidhjen jo mjaft optimiste me jetën mund të jenë gjithashtu një shembull i pozitivitetit toksik. “U pushove nga puna? Kjo nuk është një punë e madhe! Në fund të fundit, ju jeni të sigurt dhe të shëndoshë, “” Çfarë është kaq e frikshme për të marrë një divorc? Një grua sot, një tjetër nesër. “

Në vend që të kërkojnë një rrugëdalje nga një situatë e vështirë, njerëz të tillë mashtrojnë veten. Ata sillen si fëmijë të vegjël të cilët besojnë se nuk janë parë nga të tjerët nëse e varrosin fytyrën në duar – “Nëse nuk i kushtoj vëmendje një problemi, do të thotë se problemi nuk ekziston fare”

Psikologët rekomandojnë braktisjen e ndarjes primitive të emocioneve në të zezë dhe të bardhë. Në fakt, ndjenjat nuk janë të mira apo të këqija – ato janë thjesht sinjale që tërheqin vëmendjen për gjërat e rëndësishme për ne dhe shërbejnë si një burim informacioni për ata që na rrethojnë. Pranimi dhe jetesa me ndershmëri përmes emocioneve të vështira dhe të pakëndshme na ndihmon vetëm t’i kapërcejmë ato shpejt.

Ndryshe nga pozitiviteti toksik, optimizmi i shëndetshëm nuk kërkon që ju të shtypni emocionet “e këqija”, por përkundrazi lidheni me to me vëmendje dhe ndjeshmëri. Për të mbështetur një person në mënyrë korrekte, nuk duhet ta gjykoni personin dhe t’i jepni pak kohë që të “ndjehet i sëmurë”. Vetëm pas kësaj mund të përpiqeni të gjeni një rrugëdalje nga situata.

Nuk ka asgjë të keqe në gëzimin e të tjerëve dhe përsëritjen e pohimeve pozitive për veten. Gjëja kryesore nuk është të thjeshtoni shqetësimet komplekse ose të shtypni emocionet e sëmura.

Previous articleKëshilla për t’ju ndihmuar të kuptoni nëse të dashurit tuaj po kalojnë një kohë të vështirë
Next articleÇfarë ndodh me trupin tuaj 10 orë pasi keni rregulluar thonjtë?