Një studim i 11,000 çifteve tregon saktësisht se çfarë e bën një marrëdhënie të suksesshme

Shumë prej nesh kalojnë marrëdhënie romantike duke kërkuar një të përsosur. Gjëja është: cilësia e marrëdhënies është subjektive. Ajo që dimë është se marrëdhëniet e këqija kanë rezultate negative si shëndeti i dobët fizik, depresioni dhe produktiviteti i humbur i punës, por nganjëherë nuk mund të përcaktojmë saktësisht se çfarë e bën një të mirë. Lajmi i mirë është, shkencëtarët kanë zbuluar se cilat janë karakteristikat më të rëndësishme të një të suksesshmi.

Psikologu John Gottman kreu eksperimente të ndryshme në atë që ai e quajti “Laboratori i Dashurisë”. Bazuar në përfundimet e tij, ai i kategorizoi çiftet në “zotër” dhe “katastrofa”. Ai më pas vëzhgoi cilat ishin tiparet e zakonshme të “mjeshtrave” (atyre që kishin marrëdhënie afatgjata) dhe “katastrofave” (atyre që u divorcuan ose ishin të palumtur).

Ajo që arriti në përfundimin ishte se çiftet “zotërinj” ishin mirënjohës ndaj njëri-tjetrit dhe ndërtuan një mjedis respekti dhe mirësie. Ndjenja e vlerësuar, e kujdesur, e kuptuar dhe ndarja e momenteve të gëzimit luan një rëndësi të madhe për t’i bërë çiftet të ndihen të lidhur dhe të qëndrojnë besnikë ndaj njëri-tjetrit. Por ka edhe tipare të tjera të provuara që e bëjnë një marrëdhënie të qëndrueshme.

Një studim shumë interesant analizoi 11,196 çifte për rreth një vit dhe mblodhi të dhëna që synonin të parashikonin cilësinë e marrëdhënieve. Ata matën moshën, tiparet e personalitetit, gjininë dhe të ardhurat. Në fund të fundit, këto ishin karakteristikat që parashikuan më së miri nëse një partner do të ishte i lumtur në një marrëdhënie.

Angazhimi i perceptuar i partnerit: si në “Partneri im dëshiron që marrëdhënia jonë të zgjasë përgjithmonë”.

Vlerësimi: si në “Ndihem shumë me fat që kam partnerin tim në jetën time”.

Kënaqësia në një marrëdhënie intime:  partnerët ndihen të lumtur me intimitetin e tyre.

Kënaqësia e perceptuar e partnerit:”Marrëdhënia jonë e bën partnerin tim shumë të lumtur”.

Konflikti:  “Sa shpesh lufton me partnerin?”

Këto tipare tregojnë se të dy partnerët janë investuar, kanë objektiva të ngjashëm dhe ndiejnë besim, dashuri dhe pasion në një marrëdhënie intime, romantike.

Previous articleNjë studim shpjegon se si emri ynë ndikon në pamjen tonë dhe pse duhet të jemi të kujdesshëm kur zgjedhim një për fëmijët tanë
Next articleEventi madhështor që bashkoi VIP-at shqiptar, brandi “Baqa” vjen ekskluzivisht në Tiranë!