Kafshë për të cilat nuk ja kishit idenë se kanë të njëjtën prejardhje.

1. Balenat dhe lopët

Balenat dhe lopët ndajnë një paraardhës të përbashkët – një gjitar i vogël me këmbë të hollë dhe thundra që jetonin në Azinë Jugore të quajtur Indohyus (që do të thotë “derri i Indisë”). Edhe pse këto krijesa (që kishin madhësinë e  maceve shtëpiake) ishin kryesisht banorë të tokës, ata kishin një marrëdhënie të veçantë me lumenjtë aty pranë. Provat sugjeruan që Indohyus përdori ujërat si një zonë të sigurt nga grabitqarët – zhvillimi i sjelljes së të ushqyerit ujor u shfaq shumë më vonë.

Dëshmia më e fortë për lopët dhe balenat që janë “kushërinj” vjen nga ekzaminimi molekular i 2. Rezulton se të afërmit më të afërt që jetojnë me balenat janë një grup kafshësh me këmbë të quajtura artiodaktile që përfshin lopë, derra, hipopotamë dhe gjirafat. Duket sikur mbledhjet familjare të këtyre grupeve gjatë pushimeve mund të jenë mjaft të vështira.

2. Njerëzit dhe kangurët

ADN-ja e njeriut dhe e kangurit ndajnë disa ngjashmëri të pamohueshme.

Pavarësisht nga largimi nga rruga jonë evolucionare, kangurët ende ndajnë një ndjenjë me kushërinjtë e tyre të largët – ne. Kërkimet tregojnë se kangurët përpiqen të komunikojnë me njerëzit dhe të kërkojnë ndihmë duke “treguar” në drejtime të ndryshme. Kjo sjellje shoqërohet gjithashtu me kafshë shtëpiake si qentë.

3. Zogj dhe Dinosaurë

Cila erdhi e para – pula apo veza? Rezulton se përgjigjja e vërtetë është … dinosaurët!

Zogjtë që shikoni duke përplasur krahët rreth jush zbritën nga teropodët (grup dinosaurësh me dy këmbë, duke përfshirë velociraptorët dinakë dhe Tyrannosaurus Rex legjendar). Por transformimi i plotë nga T-rex në një zog të verdhë me gëzof patjetër nuk erdhi brenda natës.

Fosilet vazhdojnë të shfaqen duke na paraqitur me specie “kalimtare”. Në vitin 2018, paleontologët kinezë zbuluan perplexusin Jinguofortis 127 milion-vjeçar. Ky zbulim zbuloi një pikë të rëndësishme në zhvillimin e fluturimit – kur zogjtë humbën bishtin e dinozaurit, por nuk kishin zhvilluar një tifoz të pendëve të gjetura në bishtat e zogjve modernë.

Previous articlePse specialistët nuk na lejojnë ti trajtojmë kafshët si fëmijë?
Next articleRregullat që Princat dhe Princeshat e Vogla në Botë duhet të ndjekin