Filmat romantikë:Si mund të dëmtojnë marrëdhëniet tona?

1.Çfarë është për tu bërë do të bëhet

Shembull:The Notebook(2004)

Llojet e zakonshme të filmit, si gjetja e një personi shpirti, i njohur ndryshe si “ai”, “personi me të cilin duhet të jeni” dhe të tjerët, janë tërheqës për ata që besojnë në fat. Sidoqoftë, kjo i bën ata më pasivë. Si rezultat, këto lloj marrëdhëniesh të njerëzve priren të jenë të shkurtra, sipas psikologëve, pasi ato heqin dorë sa më shpejt që  shfaqen problemet. Gjithashtu, kjo i bën njerëzit të mendojnë se nuk janë në kontroll të jetës së tyre të dashurisë.

2.Një shikim mjafton

Shembull:Titanic(1997)

“Dashuria me shikim të parë” është një gjë shumë e përshtatshme për prodhuesit e filmave nëse e mendoni: u kursen atyre shumë kohë në ekran. Por në realitet, ndërsa mund të gjesh dikë tërheqës vetëm nga një shikim, ndërtimi i një lidhjeje kuptimplotë patjetër që kërkon më shumë kohë.

3. Një kalorës do të vijë dhe do ta shpëtojë ditën.

Shembull:Pretty Women(1990)

Gjetja e një partneri shpesh paraqitet në filma si diçka që mund të zgjidhë të gjitha problemet tuaja. Në disa raste, dashuria thjesht tregohet si diçka që e bën jetën tuaj më të mirë, e cila patjetër që mund të jetë, megjithëse mund të bëjë që disa njerëz të besojnë se jeta e tyre është e paplotë nëse nuk janë në takim. Në fakt, një studim tregoi se të qenit beqar lë më shumë kohë për ndërveprime shoqërore, gjë që i bën njerëzit të lumtur.

Disa shembuj më ekstremë të së njëjtës dukuri paraqesin një imazh të një burri të pasur i cili vjen në ndihmë dhe i siguron një gruaje një lumturi të përjetshme. Kjo jo vetëm që është e kundërta e asaj që na duhet për të promovuar barazinë, por ndryshimi në zakone dhe rituale, i cili në mënyrë të pashmangshme vjen me një sfond financiar në mënyrë dramatike të ndryshme, parandalon marrëdhëniet të zgjasin.

4.Nuk ka një gjë që dashuria e vërtetë nuk mund të rregullojë.

Shembull:E bukura dhe Bisha(1991)

Të gjithëve na është treguar se është e mundur të ndryshoni personin që ju pëlqen, edhe nëse sjellja e tij është alarmante, si nëse një person gëzon lirinë dhe nuk dëshiron ndonjë gjë serioze, por përsëri besojmë se ata do të ndryshojnë mendje. Projektimi i dëshirave tona në stilin e jetës së njerëzve të tjerë është një lloj i shkeljes pasive-agresive të kufijve, i cili nuk ka vend në një marrëdhënie të shëndetshme.

5.Dashuria:Një shkëlqim madhor është gjithçka që ju nevojitet!

Shembull:Hirushja(1950)

Kjo skenë gjithnjë e pranishme nga filmat përpiqet të na bindë që ndryshimi i modelit tuaj të flokëve dhe vendosja e një përbërjeje (mos harroni një maskë fytyre me feta kastraveci në sy) do të “ulin”  personin që ju pëlqen, edhe nëse ata nuk ishin të interesuar për ju më parë. Sigurisht, nuk ka asgjë të keqe në dëshirën për të ndryshuar pamjen tuaj, por ne kurrë nuk duhet ta bëjmë atë vetëm për të bërë përshtypje të tjerëve.

Previous articleShkaktoi terror dhe plagosi besimtaret ne xhami, lirohet nga qelia 34 vjecari ne Tirane
Next articleRregulla që mbrojnë marrëdhënien dhe punën tuaj kur dashuroheni me një bashkëpunëtor