Disa nga alergjitë më të çuditshme që keni dëgjuar

1-Alergji nga uji

Kjo lloj alergjie prek një në 23 milion njerëz dhe ata që vuajnë prej saj shpesh nuk mund të largohen nga shtëpia. Arsyeja do të ishte një hiper-ndjeshmëri ndaj joneve të pranishme në ujë jo të distiluar.

2-Alergji nga druri

Ka nga ata që janë alergjikë ndaj llojeve specifike të drurit ose pluhurit të drurit, por disa janë alergjikë ndaj çdo lloji druri: ky është një gjendje mjaft dobësuese, duke pasur parasysh që druri është një material shumë i përhapur dhe përdoret për të gjitha llojet e objekteve. Anglezi Dan Hill zbuloi se ai u bë alergjik ndaj drurit pak pasi hoqi dorë nga puna e tij në bankë për t’u bërë marangoz.

3-Alergji nga aktiviteti fizik

Tingëllon si shaka klasike për dembelët, por në botë ka rreth 1.000 njerëz që vuajnë nga VNM (nga anglishtja “Anafilaksia e nxitur nga Ushtrimi”) dhe zakonisht kombinohet me alergji të tjera para-ekzistuese, të cilat amplifikojnë efektet në rast të përpjekjes fizike, me pasoja potencialisht shumë serioze.

4-Alergji nga të brëndshmet

Ky lloj alergjie mund të shkaktojë edhe acarim serioz të lëkurës: shkaku është zakonisht tek pëlhurat (dhe ngjyrat kimike) të përdorura për prodhimin e mbathjeve. Zakonisht, përdorimi i veshjeve me cilësi të lartë zgjidh problemin.

5-Alergji nga dielli

Ndjenja e shqetësimit në diell nuk është e pazakontë, por ekziston një lloj i veçantë vuajtjeje, i quajtur “Urtikaria Diellore”, e cila është shumë e rrallë dhe nga e cila vuajnë një grusht njerëzish në të gjithë botën. Kontakti me rrezet e diellit, në këto subjekte, shkakton forma të rënda acarimi, i cili prek gjithashtu zona të trupit që nuk preken drejtpërdrejt nga rrezet e diellit.

6-Alergji nga marrëdhëniet intime

Disa gra janë alergjike ndaj spermës së partnerit të tyre: në disa raste, shoku anafilaktik mund të çojë edhe në vdekje. Ka vetëm 100 raste të konfirmuara në botë: trajtimi është mjaft kompleks, dhe gjithashtu kërkon marrëdhënie të rregullta sek*uale midis pacientit dhe partnerit, për të forcuar sistemin imunitar.

7-Alergji nga vetë fëmija jot

Tridhjetë e gjashtë vjeçarja Joanne Mackie filloi të vuante nga skuqja e dhimbshme dhe madje vlonte pak pasi lindi djalin e saj James. Dhimbja ishte aq e fortë sa nuk mund ta mbani foshnjën në krahë, përveç nëse përdorni një peshqir në mënyrë që të mos e prekni atë drejtpërdrejt. Alergjia është gjetur në formën e pemfigoidit gravidarik.

8-Alergji nga teknologjia

Debbie Bird është veçanërisht i ndjeshëm ndaj fushave elektromagnetike, kaq i përhapur sot për shkak të teknologjive moderne: wi-fi, telefona celularë, kompjuterë, por edhe furrat me mikrovalë. Gruaja mund të ketë irritime të dhimbshme të lëkurës dhe qepallat të fryhen nëse i afrohet shumë një burimi. Për të mbrojtur veten, ai gjithashtu duhej të krijonte një kafaz Faraday rreth shtratit, në mënyrë që të mund të flinte i qetë. Rasti i tij është shumë i diskutueshëm, sepse përfundoi në qendër të debatit mbi dëmshmërinë ose ndryshe të fushave elektromagnetike: gjendja e tij, megjithatë, nuk do të ishte përfaqësuese e efekteve te njerëzit mesatarë.

9-Alergji nga puthjet

Puthjet (po flasim për ato “pasionante”, një puthje në faqe pothuajse nuk të dhemb) mund të shkaktojnë acarime të llojeve të ndryshme, por efektet më serioze ndodhin kur njëri nga të dy vuan nga një formë e rëndë e alergjisë ushqimore. Në vitin 2003, atëherë 17-vjeçari Jamie Stewart rrezikoi vdekjen pasi puthi një mik në një parti: Xhemi vuante nga një formë e rëndë e alergjisë nga kikirikët, dhe ajo sapo kishte ngrënë kikirikë.

Previous articleMësoni si të lexoni gjuhën e trupit tek partneri
Next articleHumben ne pyllin e Llogarase, gjenden pas 14 oresh turistet e huaj