Çfarë të mendoni sa herë ju ndizet një cigare, që të mos e ndizni cigaren

Të lësh cigaren mund të duket si gjëja më e vështirë në botë dheme siguri duhet të jetë, përderisa akoma 1 miliardë njerëz në botë  1 në 7 banorë të Tokës, pinë cigare.

Ndonëse ndikimi që kanë cigaret tek shëndeti është i njohur pasi studiohet prej dekadash, ka akoma keqkuptime për çfarë e shkakton dëmin tek shëndeti.

Ndoshta duke e sqaruar këtë pyetje të rëndësishme, mund të arrijmë ta kuptojmë qartë problemin e cigareve dhe të nxitemi për ta lënë atë.

Cili është shkaktari kryesor i dëmit?

Ndonëse përbërësi i famshëm mund jetë nikotina, sipas studimeve shumta nikotina rezulton krijojë varësi, por nuk rezulton jetë shkaktar kryesor i sëmundjeve lidhen me cigaren. E fakt, nikotina ka qenë thelb përpjekieve të shkencës për krijuar alternativa me risk ulët për ata që nuk ia dalin lënë cigaren, alternativa cilat mund të përcjellin nikotinë por pa përbërësit e tjerë dëmshëm.
Këta përbërës dëmshëm gjenden tek tymi i cigares, i cili gjenerohet nga djegia. Është pikërisht djegia problemi, pasi kur e ndezim cigaren, bashkë me tymin çlirohen 7 mijë kimikate, nga cilat 100 janë vërtetuara me shkencë se janë shkaktarë ose shkaktarë potencialë sëmundjesh.

Pikërisht për këtë arsye shkenca dhe teknologjia po kërkojnë prej dekadash mënyra si përcjellin nikotinën pa tymin dhe veçanërisht, pa djegien, siç është përshembull alternativa me ngrohje. Kjo teknologji është krijuar mbi parimin e ngrohjes së fijes duhanit sa për çliruar nikotinën, por duke shmangur tymin me kimikatet e dëmshme ai mbart.

Previous article“Një grua e ve shkatërron jetën e disa të rinjve!” Njihuni me trailerin e filmit të parë horror në Shqipëri, që do të mbushë kinematë!
Next articleVritet ish polici ne Laç, zbulohen detajet!