Burrat dhe gratë bëhen xhelozë për arsye të ndryshme, dhe ka një shpjegim shkencor për këtë

Për sa i përket evolucionit, është thelbësore që ne jo vetëm të jetojmë jetën tonë, por të krijojmë edhe ato të reja. Sipas hulumtimit, burrat dhe gratë janë krijuar në një mënyrë të caktuar për të bërë 2 detyra të rëndësishme: të lënë shumë pasardhës dhe të investojnë në mirëqenien e fëmijëve të tyre sa më shumë që të jetë e mundur.

E para u caktohet meshkujve, kjo është arsyeja pse ata përpiqen të transferojnë gjenet e tyre duke mbarsur femra të ndryshme. Dhe femrat, nga ana tjetër, kanë tendencë të përfitojnë nga zgjedhja e kujdesshme e bashkëshortëve që do të kujdesen më mirë për fëmijët. Dhe ky përcaktim biologjik shpjegon ndryshimet në atë që na bën xhelozë.

Burrat duan të jenë të sigurt.

Meqenëse nga pikëpamja biologjike, burrat kanë një mision të riprodhimit, ata duan të sigurohen që pasardhësit që ata rrisin janë vërtet të tyre. Ndërsa i gjithë procesi vazhdon brenda grave, duke përjashtuar çdo çështje që foshnja të jetë e tyre, nuk ka një garanci të tillë për burrat.

Pra, bazuar në këtë fakt, studiuesit shpjegojnë se burrat e konsiderojnë tradhtinë fizike më të keqe sesa emocionale, pasi ata e shohin atë si një rrezik për të investuar burime tek fëmijët që nuk lidhen gjenetikisht me ta.

Gratë duan të bëjnë më të mirën për fëmijët e tyre.

Për gratë, shkaku i xhelozisë është e kundërta – ato dëshirojnë një lidhje të fortë me një partner për të rritur me sukses fëmijët, e cila, përsëri, përcaktohet biologjikisht. Kjo është arsyeja pse ato janë më të shqetësuar nga mashtrimet emocionale sesa fizike: rrit rrezikun e braktisjes dhe humbjes së ndihmës së partnerit.

Xhelozia varet edhe nga lidhja.

Sidoqoftë, një studim i ri sugjeron që jo vetëm rolet biologjike ndikojnë në këto lloje xhelozie, por edhe perceptimin tonë për marrëdhënien që kemi. Studiuesit folën për 2 lloje të lidhjeve në një marrëdhënie, mohuese dhe të sigurta, dhe studiuan lidhjen e tyre me xhelozinë.

Njerëzit e tipit të parë e vlerësojnë pavarësinë e tyre shumë më tepër se çdo gjë tjetër, dhe ata distancohen nga lidhjet e thella. Njerëzit shpërfillës bëhen xhelozë në një nivel jo emocional dhe mashtrimi fizik i shqetëson më shumë. Lloji i sigurt, në të kundërt, ndihet shumë rehat në marrëdhënie dhe gëzon ndërvarësi, dhe këta njerëz janë shumë të shqetësuar nga pabesia emocionale.

Previous articlePse duhet të fillojmë të flemë pa asgjë në trup?
Next articleProblemet për të cilat 90% e meshkujve nuk flasin kurrë.