Arsyeja pse ne nuk mund të kujtojmë emrat e disa njerëzve

Ajo që mbajmë mend nuk është (pothuajse) kurrë e vërteta

Ajo që kujtojmë pas disa kohësh vështirë se do të jetë e njëjtë me ngjarjen origjinale.

Kujtesa jonë tenton të heqë detajet dhe të mbushë momentet që nuk i mbajmë mend me detaje të modifikuara.

Prandaj nuk mund të kujtojmë disa momente: i kemi ndryshuar me kalimin e kohës.

Ne kujtojmë vetëm atë që duam të kujtojmë

Quhet memorje selektive dhe në praktikë do të thotë që mendja jonë zgjedh vetëm atë që duam të kujtojmë.

Mendoni nëse do të duhej të kujtonim çdo detaj të vetëm të ngjarjeve që na ndodhin, do të ishte e pamundur dhe do të kishim një rrjedhë informacioni që do ta dërgonte sistemin në një bisht të pasme.

Për këtë arsye kujtesa jonë është në gjendje të identifikojë episodet, numrat, fytyrat dhe situatat që do të zgjidhen me kujdes.

Ne vetëm kujtojmë se çfarë (për ne) do të thoshte

Kujtesa jonë selektive zgjedh çfarë të kujtojë bazuar në kuptimin e saj.

Me fjalë të tjera, mendja jonë bën një punë të vazhdueshme për të cilën ka tendencë të ruajë vetëm atë që është e rëndësishme për ne dhe të heqë atë që nuk është rreptësisht e nevojshme.

Kjo është arsyeja pse ne nuk kujtojmë të njëjtat detaje që një person tjetër mban mend.

Previous articleBurra të gabuar: 4 shenja për të njohur kush do ju bëjë të vuani
Next articleArrestohet fenomeni shqiptar i Instagramit arrestohet per kultivim ashashi ne Angli