Kryefjala Logo

Zakonet e këqija që njerëzit e sigurt emocionalisht i shmangin me çdo kusht

1 muaj më parë

Çfarë nuk duhet bërë për t’u siguruar emocionalisht.

1. Kritikimi i të tjerëve

Kritika e të tjerëve na jep një nxitje të egos në afat të shkurtër, por ul vetëvlerësimin dhe qëndrueshmërinë tonë në terma afatgjatë.

Vetëm për shkak se kritika është shpesh e dobishme nuk do të thotë se është gjithmonë.

Dhe në fakt, kritika mund të jetë mjaft e dëmshme dhe shkatërruese.

Pjesa më e madhe e kohës kur kritikoni gjërat – veçanërisht njerëzit e tjerë – qëllimi nuk është në të vërtetë të jeni të dobishëm për ta. Në realitet, bëhet fjalë për ta bërë veten të ndihet mirë:

Kur kritikoni prezantimin e kolegut tuaj, nuk ka të bëjë me të vërtetë për t’i ndihmuar ata të bëjnë më mirë herën tjetër. Bëhet fjalë për ta bërë veten të ndiheni të zgjuar në krahasim.

Kur kritikoni bashkëshortin tuaj për vonesën (përsëri!), nuk ka të bëjë me të vërtetë për t’i ndihmuar ata të jenë më të përpiktë. Bëhet fjalë për ta bërë veten të ndihet superior për të qenë në kohë (përsëri!).

Kur kritikoni zgjedhjen e një shoku për dekorimin e shtëpisë, ajo që po bëni është të tregoni se çfarë shije të mrekullueshme keni.

2. Injorimi i ndjenjave tuaja

Injorimi i ndjenjave tuaja shpesh çon në lehtësim në këtë moment. Por në planin afatgjatë, është një strukturë për pasiguri emocionale dhe elasticitet të dobët.

Këtu janë disa shembuj konkretë të mënyrave se si ne të gjithë priremi t’i shmangim ndjenjat tona:

Jeni të shqetësuar  pas një dite të keqe në punë. Një mik ju pyet se si ndiheni dhe ju thoni Oh mirë. Pak i lodhur, por jo shumë keq.

Bashkëshorti juaj sugjeron të merrni pica për darkë sonte. Edhe pse do të dëshironit të provoni atë restorant të ri indian, ju e injoroni atë ndjenjë dhe thoni Po, sigurisht zemër.

Kohët e fundit keni humbur punën tuaj dhe po përjetoni shumë pikëllim dhe turp rreth saj. Por kur njerëzit ju pyesin se si po kaloni, ju nuk thoni asgjë tjetër veçse gjëra të mira, duke portretizuar besim dhe optimizëm me çdo kusht.

Shikoni, është e natyrshme të shmangni ndjenjat e dhimbshme. Natyrisht! Kush dëshiron të përjetojë dhimbje dhe parehati nëse mund ta shmangni atë?

Dhe për të qenë të qartë, është vërtet e dobishme të jemi në gjendje të injorojmë ose të shtypim ndjenjat tona ndonjëherë. Kur keni dëshirë të hani atë porcionin e dytë të akullores, por e dini se nuk duhet, të jeni në gjendje të injoroni ndjenjat tuaja është një gjë e mirë!

3. Besimi në mendimet tuaja

Kur bëheni tepër të besueshëm ndaj mendimeve tuaja, ju kufizoni lirinë tuaj emocionale – dhe me të, sigurinë.

Keni mendime gjatë gjithë ditës:

Ju mendoni se çfarë ngjyre bluzë të vishni

Ju pyesni veten pse sallata juaj e Cezarit ka një shije pak të çuditshme sot

Ju përpiqeni të imagjinoni se çfarë po mendon shefi juaj gjatë prezantimit tuaj

Ju vraponi me kundërargumente në kokën tuaj pasi gruaja juaj ju kritikon për diçka

E them këtë sepse është e lehtë të harrosh se sa të gjithëpranishëm dhe me ndikim janë mendimet tona.

Ashtu si tregimtari në një libër, ju shpesh i harroni ato sepse jeni të fokusuar në komplotin dhe personazhet kryesore. Por në shumë mënyra, narratori është një personazh po aq i rëndësishëm sa edhe protagonisti dhe zuzari. Në fakt, mënyra se si mendoni dhe ndiheni për të gjithë personazhet në një histori, në fund të fundit varet nga mënyra se si ata janë përshtatur dhe përshkruar nga tregimtari.

Të ngjashme