Kryefjala Logo

Viti misterioz kur kaq shumë gra fillojnë të urrejnë burrat e tyre

3 Shtator, 2023 | 2:14 pm

“A është e mundur që të gjithë miqtë e mi dhe unë ikëm nga dashuria me burrat tanë në të njëjtin vit?

Pse e urrej të jem e martuar tani?”

Një nga klientët e mi tha kohët e fundit këtë, dhe unë kuptova se ideja rezonoi plotësisht.

Dukej se kishte një ulje të papritur dhe në dukje të vendosur të ndjenjave pas 15 vitesh martesë. Të gjithë këta çifte janë rreth 48 vjeç dhe kanë qenë të martuar nga 15-18 vjeç.

Nëse ata kanë fëmijë, fëmijët janë rreth moshës së shkollës së mesme.

A është e mundur që martesat apo marrëdhëniet të kalojnë një krizë të moshës së mesme? A është ngjitëse apo një rastësi që çdo njeri i një moshe të caktuar duket se po e kalon këtë?

Çfarë kam vërejtur për gratë e martuara nga mesi deri në fund të të 40-tave të tyre:

1. Zhgënjimi në martesë duket të jetë një trend. Ajo që klientja ime po përshkruante në martesën e saj ishin ndjenja apatie, mërzie dhe shkëputjeje ku dikur kishte pasion, vlerësim dhe lidhje. Ajo e përshkruan këtë ndjenjë që vinte ngadalë gjatë viteve të fundit, por kuptoi se po ndodhte jashtë vetëdijes së saj.

Më pas, papritur një mëngjes, ajo u zgjua dhe nuk ishte më “e dashuruar” me burrin e saj.

Ajo ende dëshironte të martohej me të, pa se sa i mrekullueshëm ishte ai si baba dhe ndjeu vlerën në bashkimin dhe jetën e tyre së bashku.

Por më së shumti, ajo ndjeu apati ndaj burrit të saj, trupit të tij, sensit të humorit dhe hobi të tij.

2. Përfshin ndjenjën e të qenit “ekip” i prishur. Tani, për të qenë të sinqertë, të gjitha këto marrëdhënie kishin probleme, por dukej se kishte një ndjenjë të përbashkët qëllimi ose një ndjenjë “skuadre” që i bashkonte ato edhe kur kohët ishin të vështira.

Sapo e pashë këtë model te klientët dhe miqtë e mi (dhe në martesën time)  nuk mund të mos e shihja kudo.

Të gjithë në mesin e të 40-tave dukej se kishin një krizë të moshës së mesme martesore.

Në kërkim të përgjigjeve, gjeta një burim të mrekullueshëm në librin e Dr. Diamond ku flet për këtë fenomen të saktë dhe përshkruan atë që po ndodh si pesë fazat e dashurisë.

3. Është pjesë e pesë fazave nëpër të cilat kalojnë të gjitha martesat.

1. Të biesh në dashuri

2. Të bëheni partnerë

3. Zhgënjim

4. Dashuria e vërtetë

5. Kombinimi i forcave për të ndryshuar botën

Ai thotë se të gjitha çiftet i kalojnë këto faza dhe duhet të kalojnë ato të vështirat për të gjetur dashurinë e thellë dhe lidhjen më të thellë kur të rriten.

Faza e “të biesh në dashuri” është ajo që tingëllon – ky është fillimi i një marrëdhënieje kur jemi të mbushur me dashuri, hormone, ndoshta iluzione se me kë po martohemi dhe, natyrisht, shpresa të mëdha për të ardhmen. Duket sikur kemi gjetur partnerin perfekt dhe nuk mund ta imagjinojmë një moment kur nuk do ta ndjejmë këtë eufori.

Kjo pasohet nga afër nga faza e “ndërtimit të një jete”, të cilën ai e quan “të bëhesh partnerë”. Është gjatë kësaj kohe ne zhvillojmë komunitetet tona, rrisim familjet tona dhe ndërtojmë karrierën tonë.

Fokusi kryesor është në punën e jetës dhe në rritjen. Ndjenjat kryesore në marrëdhënien tonë gjatë kësaj faze janë partneriteti dhe siguria. Për shumë çifte, kjo fazë mund të duket e mërzitshme, por zakonisht ka një qëllim të përbashkët për të bashkuar çiftet.

4. A do të ndodhë me martesën tuaj?

Dr. Diamond thotë shumë qartë se të gjitha martesat godasin këtë hapësirë ​​- dhe ai madje sugjeron se duhet të kalojnë këtë fazë në mënyrë që të arrijnë një dashuri më të thellë. Zhgënjimi është një kërkesë për fazën tjetër.

Nëse çiftet mund të durojnë dhe të përballojnë këtë kohë shumë të vështirë, ata kalojnë në “dashuri të vërtetë”.

Ideja e Dr. Diamond është se kjo fazë vjen kur individët janë në gjendje të shohin lidhjet midis familjes së tyre të origjinës dhe pritshmërive të tyre për martesën. Ekziston një pranim i vetes që shpaloset me pranimin e bashkëshortit dhe martesës suaj.

Ju zbuloni një mënyrë të re më të thellë dhe më të kënaqshme për të qenë së bashku.

Faza e fundit e martesës titullohet “kombinimi i forcave për të marrë botën”.

Dr. Diamond i përshkruan çiftet në këtë fazë duke e zhvendosur fokusin e tyre nga vetja në botën e jashtme. Ata punojnë së bashku për të miratuar ndryshime ose për të krijuar një komunitet.

•Çfarë do të bëni nëse e gjeni veten të zhgënjyer për martesën tuaj?

Ka mjete, aftësi ose veprime që do t’ju çojnë shpejt dhe pa dhimbje në “dashuri të vërtetë”. Gjëja numër një është të merrni frymë thellë dhe të kuptoni se nuk jeni vetëm.

Të gjitha çiftet e kalojnë këtë fazë. Ju mund të habiteni nga sa shumë ndryshime kur mund të diskutoni diçka kaq të vështirë si kjo dhe ta emërtoni me të vërtetë pa reaguar ose shpërthyer.

Është një pjesë normale e fundit të viteve 40 dhe 50 që të rivlerësojmë marrëdhënien tonë me familjen tonë të gjerë dhe të riorientohemi në lidhje me pritshmëritë e tyre për ne.

Kjo zakonisht shoqërohet me një lëshim të roleve të vjetra që nuk na përshtaten më.

Ju gjithashtu mund të fokusoheni në gjërat e vogla që dikur ju mbanin të bashkuar. Ripërsërisni shakatë e vogla dhe në dukje të pakuptimta të brendshme me të cilat qeshët kur gjërat ishin mirë.

Veproni me vetëdije ,ndizni  këngën tuaj, bëni atë kërcim pa kuptim dhe bëni rimën e vjetër.

Mund të duket budallallëk, por këto lidhje të vogla thellohen sa më shumë të mbështeteni në to.

Të ngjashme