Kryefjala Logo

Veterinarët flasin nëse është mirë apo jo të flesh me qenin tënd

11 Gusht, 2023 | 2:08 pm

A është mirë të flini me qenin apo macen tuaj? Ka shkolla të ndryshme mendimi në lidhje me nëse është apo jo mirë që njerëzit të flenë me kafshët e tyre.

Disa veteriner thonë se është një ide e keqe të flini me qenin tuaj.

Kjo sepse mund të prishë gjumin. Sipas The Mayo Clinic for Sleep Medicine në Arizona, 20% e pacientëve të tyre me kafshë shtëpiake thonë se kafshët e tyre i zgjojnë gjatë natës.

Gjithashtu, ka një shans të mirë që nëse jeni duke takuar dikë me një qen, në veçanti, do të përfundoni të ndani pak kohë gjumi me të.

Kjo për shkak se qentë flenë rreth 12 orë në ditë. Dhe ndërsa gjumi me një mace bazohet thjesht në preferencat individuale, disa veteriner besojnë se gjumi me një qen nuk është gjithmonë ideja më e mirë.

“Nëse një qen dominues dhe kontrollues nuk i pëlqen mënyra se si dikush kthehet ose lëviz në shtrat, ai mund ta dëmtojë atë,” tha Susan Krebsbach, DVM, një konsulente veterinare për sjelljen e kafshëve në Lake Mills, WI. “Për sa kohë që ju e dini se qeni nuk ka asnjë nga këto probleme, gjumi me të është krejtësisht në rregull.”

Ekspertë të tjerë besojnë se gjumi me një qen mund të jetë i mirë për ju. Në fakt, hulumtimet kanë treguar se kalimi i kohës me një qen ose mace mund të ulë presionin e gjakut dhe kolesterolin, të zvogëlojë problemet e vogla shëndetësore dhe të përmirësojë mirëqenien psikologjike.

Nëse jeni mirë me ndarjen e jastëkut tuaj, Krebsbach rekomandon përgatitjen për gjumë duke përdorur një qasje me tre drejtime që përfshin:

Koha e lojës, si p.sh. përfshirja në fshehje dhe kërkim ose tërheqje

Ushtrime, të tilla si të ecni me qenin tuaj, ta çoni në plazh ose të luani Frisbee

Të ushqyeri  Gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të ndryshoni gjërat papritur nëse qeni ose macja në fjalë janë mësuar të flenë në shtrat. Është detyra juaj të pranoni se do të ketë një periudhë tranzicioni dhe të bëni lëshimet në fillim. “Mos e nisni”, tha Krebsbach. “Në vend të kësaj, jini të durueshëm. Vazhdoni të krijoni shoqata pozitive dhe me kalimin e kohës, të gjithë do të përshtaten me marrëveshjen e re.”

Të ngjashme