Kryefjala Logo

Tradita e çuditshme kulturore që i përjashton gratë nga vendimi më i madh në lidhje me jetën e tyre

23 Gusht, 2023 | 12:20 pm

Gratë shpenzojnë shumë kohë duke planifikuar dasmat e tyre dhe kjo konsiderohet e pranueshme nga shoqëria.

Por çfarë nuk ka qenë e pranueshme të bëjnë gratë?

Pyetjen e madhe: “A do të martohesh me mua?” Gratë shpesh lëshojnë bomba të vogla me peshë në marrëdhënie, si: “A është serioze kjo?” “Cilat janë planet tuaja?” “A jemi për një kohë të gjatë?” Ata shpesh drejtojnë tonin e përgjithshëm dhe drejtimin e marrëdhënies, por, në përgjithësi, gratë nuk ulen në një gju dhe nuk propozojnë.

Ato presin.

Por pse po i propozon punë burrit?

Në studimin tonë vjetor për Beqarët në Amerikë, pyetëm amerikanët beqarë të çdo moshe dhe prejardhjeje për jetën e tyre në lidhje.

Ky është një sondazh i përgjithshëm që përfaqëson popullatën e përgjithshme të të rriturve.

Çdo vit mbi 90% e meshkujve raportojnë se janë të kënaqur me një grua që i kërkon të dalin. Pra, pse të mos propozojë edhe një grua? Pse nuk duhet të jetë ajo që do të planifikojë një propozim ëndrrash edhe për personin që do?

Një këndvështrim antropologjik mbi angazhimin Njerëzit duan të shikojnë këto momente të çmuara.

Sigurisht, po.

Ka diçka tepër të veçantë në fjalët, “A do të martohesh me mua”.

Unë dyshoj se ato janë përdorur më shumë se 200,000 vjet më parë pasi truri i njeriut mori formën e tij moderne, dhe një propozim është ende i veçantë.

Me këtë person, ju do të ndërtoni thelbin e jetës suaj të ardhshme sociale, ekonomike dhe intime. Me këtë person, ju gjithashtu mund të lindni fëmijë, prindër dhe të kaloni ADN-në tuaj drejt përjetësisë.

Duke pasur parasysh të gjitha këto, pse të mos e bëni verbues këtë moment angazhimi të thellë? Dhe pse të mos inkurajoni gratë që t’i bashkohen argëtimit?

Një këshillë, sigurisht:Sigurohuni që ta dini paraprakisht se ai (ose ajo) do të thotë “po”.

Në fund të fundit, marrëdhëniet duhet të bazohen në barazi, dhe të shtysh dikë të thotë “po” nuk është e drejtë apo e sjellshme.

E ardhmja e ‘propozimit përfundimtar’

Ndërsa planifikuesit femra i bashkohen festimeve, “propozimi përfundimtar” mund të bëhet forma më e re e artit, një nga mënyrat e shumta që beqarët po transformojnë miqësinë moderne. Dhe është një ide e mirë.

Nga këndvështrimi biologjik, sa më shumë energji metabolike të investoni në një partneritet në fillim, aq më shumë jeni të detyruar ta mbani atë. Për më tepër, studimet e mëparshme për Beqarët në Amerikë kanë treguar se mbi 80% e të martuarve amerikanë raportuan se do të rimartoheshin me bashkëshortin e tyre aktual. Dhe 75% thanë se ishin ende “shumë të dashuruar” me të.

Të ngjashme