Kryefjala Logo

Thënia e këtyre fjalëve gjatë stërvitjes në fakt ju bën më të fortë, sipas studimeve

20 Shtator, 2023 | 12:18 pm

Richard Stephens dhe kolegët e tij të Universitetit Keele zbuluan në vitin 2017 se sharja ndihmon në menaxhimin e dhimbjes (gjë që shpjegon pse fjalët blasfemuese duket se janë arma sekrete për të kuruar një gisht të shpuar, për të shëruar një përplasje qesharake të kockave … dhe për t’u marrë me fëmijët).

Megjithatë, studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar vendosën të testojnë hipotezën e tyre se fjalët vulgare mund të sjellin përfitime fizike gjatë një seance djersitjeje.

Kështu ata mblodhën një grusht pjesëmarrësish për të marrë pjesë në dy ushtrime të ndryshme duke përsëritur ose blasfeminë e tyre të preferuar ose një fjalë neutrale.

Raundi i parë kishte 29 njerëz që po bënin biçikletë për një seancë të shkurtër por intensive dhe studiuesit zbuluan se ata që shanin ishin më të fortë se ata që shqiptonin një fjalë jo mallkuese.

“Në një masë të fuqisë në pesë sekondat e para, ishte një rritje prej 4% në grupin e sharjeve kundër atyre që nuk shajnë, më pas gjatë gjithë 30 sekondave ishte rreth 2% rritje”, tha Stephens për Newsweek.

Ushtrimi i dytë përfshiu 52 persona që bënin një test dore dhe zbuloi se ata që shanin në mënyrë të përsëritur treguan rreth 8 % më të fortë në krahasim me ata që nuk e bënin. “Kjo ende mat performancën, por nuk është aq ekstreme. Në detyrën e kapjes ata prodhuan rreth tetë për qind kontroll më të fortë në sharje kundrejt mos sharjes,” shpjegon Stephens.

“Arsyeja pse e drejtuam këtë studim ishte se ne po e prisnim këtë përgjigje luftarake apo fluturimi.

Por të dhënat tona nuk e mbështesin fare këtë. Pra, ne nuk e dimë vërtet [çfarë ndikimi kanë sharjet].

Mund të ketë të bëjë me tolerancën ndaj dhimbjes.

Nëse shikoni literaturën e dhimbjes, ka shumë strategji të ndryshme që njerëzit mund të përdorin për të reduktuar perceptimin e dhimbjes. Edhe shpërqendrimi i dikujt mund të zvogëlojë dhimbjen – nëse do të merrnit lehtësim dhimbjeje, atëherë kjo mund t’ju lejojë të performoni më mirë.

“Por ne konsiderojmë gjithashtu nëse mund të jetë ajo që psikologët e quajnë frenim i përgjithësuar. Me fjalë të tjera, kur betohesh, thjesht nuk të intereson aq shumë. Nuk je aq i vetëdijshëm. Mund të jetë ashtu. Kjo do të ishte interesante sepse kjo do të sugjeronte që sharjet mund të ndihmojnë përtej detyrave fizike.”

Të ngjashme