Kryefjala Logo

Terapistët shpjegojnë pse marrëdhëniet 50/50 nuk funksionojnë

18 Mars, 2023 | 11:57 am

Ashtu si shumica e njerëzve, ju mund të mendoni se një marrëdhënie e përsosur është ajo ku secili partner merr pjesën e tij të punës dhe përfitimet si një propozim 50/50.
Që një partneritet të zgjasë, mund të mendoni se çiftet duhet të bëjnë kompromis në një marrëdhënie, në mënyrë që gjithçka të jetë “e drejtë” për secilin person.

Ju dëshironi që marrëdhënia juaj të jetë e drejtë sepse nuk dëshironi të ndiheni të përdorur apo të shfrytëzuar.
Ju nuk dëshironi të hiqni dorë shumë.
Në fund të fundit, ju hyni në një marrëdhënie për të pasur një partneritet të barabartë. Pra, ju pyesni veten: “Çfarë do të heq dorë për të marrë atë që dua?”

•Çfarë funksionon në vend të kësaj?

Po sikur të mos prisnit “drejtësi” nga një marrëdhënie, por dashuri, bujari dhe respekt?

Kur gjërat nuk janë të drejta, ju ndiheni të pa respektuar deri në një farë mase.
Gjëja për të pritur që gjërat të jenë të drejta është se jeta nuk është e drejtë.
Pra, çfarë ka për të bërë?
Çfarë mund të zëvendësojë kompromisin?

Të jesh në një lidhje nuk do të thotë që duhet të bësh kompromis, në vend të kësaj, ju mund t’i qaseni konflikteve dhe dallimeve si një përpjekje bashkëpunuese. Gjetja e një zgjidhjeje nuk është një detyrim, por një dhuratë për ju si çift.

Bashkëpunimi është veprim pa kompromis.
Nuk është vuajtje, detyrim, sakrificë, madje as dorëheqje.
Bashkëpunimi është një akt bujarie dhe përkushtimi ndaj entitetit të çiftit.
Do të thotë të angazhoheni për ta mbajtur atë derisa të krijoni një zgjidhje që plotëson nevojat tuaja.

•Pra, nëse 50/50 nuk është ideale në marrëdhënie, çfarë është?

Një çift i shkëlqyeshëm është ai ku secili person është i përkushtuar ndaj të gjithës, jo vetëm gjysmës së tij.
Është një angazhim për marrëdhënien si një entitet.

Pra, nuk është 50/50; eshte 100/100. Kjo do të thotë që në çdo moment në kohë, secili prej jush është i përkushtuar për të gjithë marrëdhënien.

Nëse njëri nga partnerët nuk mund ta ndalojë përfundimin e pazarit në atë moment, tjetri do ta bëjë këtë duke e ditur se nëse rolet do të ndërroheshin, favori do të kthehej.

Nëse jeni partneri më i mirë që mund të jeni pothuajse gjithmonë, me dashuri dhe besim, mund të besoni gjithashtu se personi tjetër do të jetë. Pra, drejtësia nuk është çështja. Çdo aktivitet nga secili partner nuk duhet të jetë i barabartë.

Të ngjashme