Kryefjala Logo

Të thuash këto fjalë është rruga më e shpejtë drejt lumturisë

21 Shkurt, 2024 | 9:50 am

Fjalët e para dhe të fundit që thua çdo ditë…
1. Gjithmonë kërkoni dhe pranoni atë që është e drejtë në një situatë, jo atë që është e gabuar.

Sigurisht, ju jeni të frustruar nga vonesa e autobusit, por fatmirësisht, ju keni një shef mirëkuptues. Shërbimi në restorant është i dobët, por ju jeni me fat që të përballoni një mbrëmje jashtë të rrethuar nga miq të mirë.

2. Mbani një ditar mirënjohjeje.

Në fillim dhe në fund të çdo dite, shkruani 3-5 gjëra nga dita për të cilat ndiheni mirënjohës. Thjeshtësia është çelësi. Buzëqeshja e foshnjës tuaj, një perëndim i përsosur dielli, treni që arrin në kohë ose e qeshura e shokut tuaj më të mirë. Kënaquni me ndjenjën që ndjeni kur e mbani mend dhe e shkruani atë.

3. Shprehni mirënjohjen tuaj.

Merrni kohë për të ndarë ndjenjat tuaja. Jo falënderimet e thjeshta, të sjellshme, por emocionet e përzemërta. Tregojini mikut tuaj se si mbështetja dhe sensi i humorit të saj ju ndihmojnë të kaloni kohë të vështira dhe sa shumë do të thotë për ju. Mos i merrni si të mirëqenë të dashurit tuaj. Lërini të kuptojnë se sa shumë i doni dhe pse.

4. Praktikoni mirënjohjen me familjen dhe miqtë tuaj.

Edhe pse mund të mos thoni lutje përpara një vakti, inkurajoni çdo anëtar të familjes të raportojë një gjë për të cilën ndihet mirënjohës për atë që ka ndodhur çdo ditë. Kjo nuk është një listë falënderimesh një herë ose javore, mujore ose vjetore e vlerësimit të fjalimit të falënderimeve. Është një gjë e përditshme, për orë, minutë. OK, “minuta” nuk është një fjalë e vërtetë, por e kuptoni mendimin tim.

Kur njerëzit kultivojnë rregullisht mirënjohjen dhe thonë: ‘Jam mirënjohës’, ata përjetojnë përfitime të matshme psikologjike, fizike dhe sociale. Në disa raste, njerëzit kanë raportuar se mirënjohja ka çuar në ndryshime transformuese të jetës. Ata zbulojnë se si të jenë të lumtur.

Të ngjashme