Të gjitha gjërat që duhet të dini për Afganistanin.

2 vite më parë

Vendi i Afganistanit është vendi i 41 -të më i madh në botë. Ajo është shtëpia e disa prej depozitave më të mëdha në botë të mineraleve të tilla si nafta, litiumi, qymyri dhe gazi natyror. Vendi është gjithashtu kryesisht malor. Disa fakte të tjera interesante për këtë komb janë:

1-Afganistani është një vend pa tokë

2-Vendi u bë republikë islamike në 1992 dhe Islami u bë fe zyrtare e shtetit.

3-Shumica e banorëve të vendit ishin Budistë ose Zoroastrianë para se Islami të prezantohej në vend.

4-Vendi shpalli sovranitetin e tij në 1919 nën mbretin Amanuallah Khan.

5-Arsimi fillor u bë i detyrueshëm me kushtetutë në vend në 1923

6-Mohammed Zahir Shah, një nga sundimtarët e vendit, mori triumfin në moshën 19 vjeçare në 1933 dhe sundoi deri në 1973.

7-Kombi mori presidentin e tij të parë në 1973 përmes një grushti shteti pa gjak.

8-Maja më e lartë në Afganistan quhet Noshaq dhe ka një lartësi prej 7.492 metra.

9-Tërmeti më i keq që goditi vendin ishte në 1998 dhe vrau 6,000 njerëz.

10-Afganistani dhe shteti i Teksasit në Shtetet e Bashkuara kanë afërsisht të njëjtën madhësi.

11-Depozitat minerale të paeksploruara të vendit vlerësohen të kenë një vlerë të paktën 1 trilion dollarë.

12-Kryeqyteti i vendit, Kabuli, është qyteti i vetëm në Afganistan me mbi 1 milion banorë.

13-Afganistani prodhon disa nga shegët, pjeprat, kajsitë dhe rrushin më të mirë në botë.

14-Është prodhuesi kryesor i opiumit në botë.

15-Ndërtimi është një nga industritë më të mira në vend.

16-Afganistani nuk ka ende trena udhëtarësh dhe dy lidhjet e vetme hekurudhore në vend janë vetëm 85m të gjata.

17-Autobusët e përdorur në vend janë kryesisht modele më të vjetra Mercedes-Benz.

18-Është kundër ligjit të importosh makina më të vjetra se 10 në vend.

19-Afganët janë të njohur për vlerësimin e lartë të nderit personal, besnikërinë ndaj fiseve të tyre dhe gatishmërinë e tyre për të zgjidhur mosmarrëveshjet duke përdorur forcën.

20-Faltorja e Mantelit të vendit strehon një mantel që besohet se është fituar nga Profeti Muhamed.

Të ngjashme