Kryefjala Logo

Studimi zbulon pse zgjedhja e mjekeve femra ju jep një shans më të mirë për të mbijetuar

10 Dhjetor, 2023 | 1:24 pm

Studimet tregojnë se shanset tuaja për komplikime ose vdekje janë dukshëm më të ulëta nëse kujdesen për ju  gratë.

Jemi të kushtëzuar që t’i shohim meshkujt si ekspertë dhe, për rrjedhojë, t’i japim më shumë peshë mendimit të mjekëve meshkuj.

Kjo është arsyeja pse nuk e mendova asnjëherë kur zgjodha mjekë meshkuj kur isha më i ri.

Ata ishin gjithashtu më të lehtë për t’u gjetur në vitet ’90 dhe nuk do të kisha ëndërruar të dyshoja në ekspertizën e tyre.

Megjithatë, pas disa përvojave të ngjashme të pakëndshme, ndjeva një ndjenjë frike sa herë që më duhej të shkoja për një kontroll.

Nga një këndvështrim klinik, pacientët raportuan sjellje më të dobishme shëndetësore, më pak simptoma dhe cilësi më të lartë të jetës dhe ishin më të kënaqur me trajtimin kur kishin besim më të lartë në profesionistin e tyre të kujdesit shëndetësor.”

Tani e dimë se besimi te mjeku juaj madje i bën placebo-t më efektive. Aq shumë sa është bërë e vështirë të dallosh efektin e një ilaçi të ri në krahasim me placebo-n e administruar në grupin e kontrollit.

Ndërtimi i besimit nuk është mjeti i vetëm që mjeket femra përdorin për të ofruar rezultate më të mira.

Në artikullin “A janë gratë vërtet mjeke më të mira se burrat?” JoAnn Grif Alspach, redaktore e Critical Care Nurse Journal, rendit mënyrat se si gratë mjeke kanë më shumë gjasa se homologët e tyre meshkuj t’u ofrojnë pacientëve të tyre sa vijon:

Respektimi i udhëzimeve klinike dhe praktikës së bazuar në prova

Masat dhe këshillat parandaluese

Komunikimi me në qendër pacientin që përfshin pacientët si partnerë në kujdes dhe më shumë bashkëvendimmarrje

Këshillimi psikosocial: duke bërë më shumë pyetje rreth rrethanave dhe mjedisit të pacientit, duke ofruar inkurajim dhe siguri

Kaloni më shumë kohë me pacientët

Duket e qartë se ndjekja e udhëzimeve dhe praktikës së bazuar në dëshmi do të prodhonte një rezultat më të mirë.

Dhe të paktën për mua dhe për shumicën e grave, nuk është për t’u habitur që burrat mendojnë se dinë më mirë – dhe se ata mendojnë se nuk duhet të ndjekin rregullat. Shumica e grave janë më të prirura të ndjekin udhëzimet.

Burrat kanë më shumë gjasa se gratë të jenë të sigurt në aftësitë e tyre. Ekziston edhe një term për të: Hendeku i besimit.

Të ngjashme