Studimi thotë se princeshat e Disney janë të dëmshme për vajzat e vogla

6 muaj më parë

Një studim i vitit 2015 nga Universiteti Brigam Jang ka zbuluar atë që gjysma prej nesh e dinim tashmë dhe gjysma tjetër e mohoi me forcë.

Në “E bukur si një princeshë: Efektet e angazhimit me princeshat e Disney mbi stereotipet gjinore, vlerësimin e trupit dhe sjelljen prosociale tek fëmijët”, Dr. Sarah Coyne vërtetoi se ekspozimi ndaj kulturës së princeshës Disney nuk është aq i padëmshëm sa disa nëna duan të besojnë.
Coyne testoi fëmijët tre deri në katër vjeç dhe vlerësoi se sa ata ndërvepruan me Princess Machine: filma, lodra, kostume, vepra.
Ata u testuan gjithashtu në një detyrë që u kërkonte të renditnin lodrat “vajzë”, “djalë” dhe “neutrale” sipas preferencës.
Një vit më vonë, edhe duke kontrolluar sjelljen e mëparshme, vajzat që u angazhuan me Disney-n treguan më shumë sjellje stereotipike gjinore.

Kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe, thotë Coyne, ashtu siç aktrimi i vajzërisë nuk është në thelb negativ. Megjithatë, “Ne e dimë se vajzat që i përmbahen fort stereotipeve gjinore femërore ndjehen sikur nuk mund të bëjnë disa gjëra.”

“Ata nuk janë aq të sigurt se mund të dalin mirë në matematikë dhe shkencë. Nuk u pëlqen të bëhen pis, kështu që kanë më pak gjasa të provojnë dhe eksperimentojnë me gjëra… Princeshat e Disney [gjithashtu] përfaqësojnë disa nga të parat shembuj të ekspozimit ndaj idealit të hollë.”

Studimi zbuloi se 96% e vajzave dhe 87% e djemve ishin të angazhuar me mediat e princeshës Disney.

Jo vetëm kaq, por 61% e vajzave luanin me lodrat e tregtuara të paktën një herë në javë.
Kjo është shumë sjellje stereotipike vajzërore që mund të çojë në pasoja negative në rrugë.
“Matematika është e vështirë!” dhe refuzimi për të luajtur në pisllëk, shumë mendime për dobësinë, shumë “Mami, a është barku im i madh?”

Shumica e princeshave e shohin kapjen e një burri si qëllimin përfundimtar – mendoni Hirushen, Ariel, Aurora, Borëbardhë, Jasmine dhe Belle.

Në Mickey Mouse Monopoly, Dr. Carol Newberger, një psikologe në Shkollën Mjekësore të Harvardit, puna e së cilës përqendrohet në dhunën në familje, e quan Bukurinë dhe Bishën “abuzuese kronike
“Nëse Belle do të ishte shoqja ime,” tha një nëntë vjeçare, “do t’i thoja që të vazhdonte të sillej mirë me të.”

Ky është mesazhi që duam t’u dërgojmë vajzave tona për dhunën në familje.

Artikulli më popullor i Princess Machine mund të jenë kostumet e tij, të cilat vajzat fiksohen për të, e adhurojnë dhe i imitojmë. Dhe ne buzëqeshim, sepse është një vajzë e vogël e veshur si princeshë.

Coyne thotë se “është e rëndësishme të jesh i kujdesshëm për mënyrën se si prindërit flasin për princeshat. Është zhgënjyese kur dentisti sheh vajzën time dhe thotë: “Shiko princeshën e vogël!” sepse ajo është shumë më tepër se kaq.” Kjo thekson tendencën për t’i quajtur të gjitha vajzat e vogla princesha, dhe që prindërit t’i quajnë vajzat e tyre “princesha ime e vogël”.

Ne u themi atyre se ato janë qendra e narrativës, të mira për zbukurim – dhe jo shumë më tepër.
Disney na ka dhuruar së fundmi princesha të tjera, si Merida dhe Elsa, të cilat kundërshtojnë tendencat tradicionale.
Por ato janë të pakta në kanunin e Princeshës. “Princesha” është e lidhur me Belle tradicionale, Ariel, Aurora dhe Borëbardhë.

Mund të pyesim veten se sa të rrezikshme janë në të vërtetë princeshat e Disney. Ngopja e tyre sociale është pothuajse totale.
Duket se sa më shumë fëmijët ndërveprojnë me ta, aq më vajza bëhen. Vetëm për djemtë filmat ishin të mirë, duke çuar në sjellje më prosociale, si ndihma e njerëzve. Vajzat u bënë më vajza.

Të ngjashme