Kryefjala Logo

Studimi i ri trishtues zbulon se si ndihen vërtet qentë kur i përqafoni

11 Qershor, 2024 | 10:46 am

Lajm tragjik për qen-përqafuesit e botës.
Studimi hulumtues, i botuar në revistën “Applied Animal Behavior Science”, me siguri do të thyejë disa zemra që duan qen.

Shkencëtarja kryesore e studimit, Elizabeth Ann Walsh, nga Qendra e Sjelljes së Kafshëve në Cork në Irlandë, ekzaminoi video që shfaqnin njerëz duke përqafuar, duke luajtur dhe përkëdhelur qentë e tyre, në mënyrë që të analizojë se si qentë reagojnë ndaj sjelljes së tyre njerëzore.

Mund të na pëlqejë të përqafojmë qentë tanë, por qentë tanë nuk i vlerësojnë saktësisht përqafimet që ne u japim.

Shumica e qenve në videot e ekzaminuara nga Walsh dhe ekipi i saj iu përgjigjën përqafimit duke shprehur tregues të stresit dhe ankthit ekstrem fizik.

68% e qenve shmangnin kontaktin me sy dhe kthenin kokën. 44% lëpinë buzët ose hundën dhe 43% gulçuan, të cilat janë të dyja shenja të ndjenjës së stresit.

60% e qenve i rrafshuan sytë ndërsa përqafoheshin dhe 81% i mbyllnin sytë, një veprim i bërë nga të vegjlit që shpreh nivele të larta stresi.
Studiuesit zbuluan se në 68% të rasteve të studiuara, qentë kapnin ose kafshonin personin e tyre si mjetin e fundit kur ndiheshin të pasigurt ndërsa përqafoheshin.
Studimi është zemërthyes për përqafuesit e qenve, megjithatë ai është plot me informacione të rëndësishme se si të kujdesemi për kafshët shtëpiake në mënyrën më të mirë të mundshme.

Të ngjashme