Studimet thonë se të menduarit për palestrën është po aq efektive sa të shkosh

1 muaj më parë

Një studim nga Universiteti i Ohajos zbuloi se mendja është një muskul i fortë dhe se thjesht imagjinata e ushtrimeve mund të tonifikojë muskujt, të vonojë atrofinë dhe madje t’i bëjë muskujt tuaj më të fortë.

Sipas Brian Clark, profesor i fiziologjisë dhe neuroshkencës në Heritage College dhe drejtor ekzekutiv i Institutit Muskuloskeletor dhe Neurologjik të Ohajos (OMNI), shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se korteksi i trurit ndihmon në koordinimin dhe kontrollin e lëvizjes së muskujve. (KN)

Ata kryen një eksperiment duke përdorur dy grupe ‘individësh të shëndetshëm’. Studiuesit mbështjellën kyçet e njërit prej grupeve në një gips dhe u dhanë atyre udhëzime që të uleshin të qetë për 11 minuta, pesë ditë në javë, për katër javë dhe ‘të kryenin imazhe mendore të kontraktimeve të forta të muskujve,’ ose imagjinoni se ata po ushtroheshin, ose i përfytyronin duke ngritur peshë, ndërkohë që iu dhanë monitorë dore për të mbajtur gjurmët e aktivitetit në tru dhe muskuj, ndërsa grupit tjetër iu tha të mos bënin asgjë dhe ishin të lirë të mendonin për çfarë të donin ndërsa ishin ulur.

“Ne donim të nxirrnim fiziologjinë themelore midis sistemit nervor dhe muskujve për të kuptuar më mirë rolin e trurit në dobësinë e muskujve”, tha Clark, autor i artikullit kërkimor.

Në fund të katër javëve, pjesëmarrësit që u angazhuan në ‘stërvitjen mendore’ ishin dy herë më të fortë se ata që nuk e bënë, raporton Breitbart. Ata zbuluan se grupi që po mendonte të punonte ishte fizikisht dhe mendërisht më i fortë se grupi që nuk bëri asgjë. Kjo tingëllon sikur kjo është shumë e mirë për të qenë e vërtetë, por shkenca nuk gënjen.

Rezultatet ilustruan se trupi dhe mendja janë më të ndërthurura nga sa mendonim. Studiuesit shpresojnë se ky zbulim do të jetë i dobishëm për njerëzit që nuk mund të lëvizin lehtë dhe të punojnë si të moshuarit. Përqendrimi i tyre në imazhe mund t’i ndihmojë ata të qëndrojnë më të shëndetshëm dhe më të fortë. “Ajo që sugjeron studimi ynë është se ushtrimet e imazhit mund të jenë një mjet i vlefshëm për të parandaluar ose ngadalësuar muskujt që të dobësohen kur një problem shëndetësor kufizon lëvizshmërinë e një personi”, thotë Clark.

Të ngjashme