Kryefjala Logo

Stina e verës ka disa fobi :Ja si t’i menaxhoni ato

24 Qershor, 2022 | 12:01 pm

Po, edhe fobitë ndikohen nga stinët.
Disa prej tyre mbeten të qetë dhe të fjetur gjatë gjithë vitit dhe me ardhjen e verës fillojnë të rishfaqen, duke prishur qetësinë emocionale të atyre që vuajnë prej saj.

1-Disabilofobia
Frikë ose ankth joproporcional për t’u zhveshur në një nivel social,një frikë irracionale ndaj situatave të ndryshme në të cilat individi duhet të zhvishet para të tjerëve. Kjo fobi gjeneron një nivel shumë të lartë ankthi.
Në nivel social dhe emocional, këshillohet që situata të diskutohet me njerëz të afërt, në mënyrë që të mos përfshiheni në momente që rrisin ankthin.

2-Talasofobia
Frika nga deti dhe vendet me prani të madhe uji
Talasofobia është tmerri i detit.
Në veçanti, fobia e detit të hapur ose oqeanit, e cila mund të shkaktojë sulme paniku kur i sëmuri i afrohet ujit.
Terapia e ekspozimit ndaj situatës së frikshme në mënyrë progresive me mbikëqyrjen e një profesionisti do të t’ju ndihmojë me përballjen e frikës dhe uljen e ankthit ndaj situatës së frikshme.

3-Odofobia
Odofobia është frika irracionale e udhëtimit. Mund të shfaqet në forma dhe simptoma të ndryshme.
Tek disa njerëz frika synon çdo lloj udhëtimi. Për të tjerët, ai është i përqendruar në udhëtime specifike dhe mjete transporti. Ka nga ata që kanë frikë se duhet të largohen nga shtëpia, dhe kjo prodhon një frikë të madhe për të udhëtuar.

4-Aerofobia
Aerofobia është frika nga fluturimi.
Personi që e shfaq vuan nga një frikë e fortë nga përvoja e fluturimit dhe gjithçka që lidhet me të.
Gjenerimi i ankthit të fortë, refuzimit, frikës dhe mendimeve negative rreth fluturimit dhe asaj që e rrethon atë.
Përdorni teknika relaksimi, ndërgjegjësimi dhe psikoedukimi që shërbejnë për të na ndërgjegjësuar dhe për të mësuar më shumë për botën e avionëve, në mënyrë që të kuptojmë më mirë frikën që duhet kapërcyer.

Të ngjashme