Standardet e bukurisë të së kaluarës që tani duken vërtet të çuditshme

2 vite më parë

Çdo periudhë kohore ka tendencat e veta si në modë ashtu edhe në paraqitje. Në të kaluarën, standardet e bukurisë ndonjëherë ishin aq të pazakonta saqë nëse dëshironi të keni rezultate perfekte, do të duhet të përdorni metoda vërtet të çuditshme. Për shembull, me siguri keni dëgjuar për lidhjen e këmbës dhe shtrirjen e qafës me unaza metalike. Madje ka edhe eksperimente “bukurie” që nuk ishin vetëm të dhimbshme, por edhe të rrezikshme.

Ju tregojmë disa:

1-Vetullat me shumë ngjyra

Sa i përket fytyrës njerëzore, vetullat ndoshta kanë vuajtur më shumë kur bëhet fjalë për standardet e bukurisë. Për shembull, në Greqinë e Lashtë, e ashtuquajtura “vetulla teke” ishte në modë dhe nëse një grua nuk kishte një të tillë, ajo do të përdorte një “implant” të veçantë të bërë nga lesh dhie.

Por gratë e Kinës mesjetare shkuan edhe më tej. Në shekujt e dytë dhe të tretë, ato filluan të bëjnë vetulla me shumë ngjyra. Një nga perandorët e asaj kohe urdhëroi gratë e tij të kishin vetulla blu-jeshile. Për të ndjekur urdhrin, gratë duhej të rruanin vetullat dhe të vizatonin të reja duke përdorur bojë të shtrenjtë që ishte importuar nga vendet e tjera. Nuk ishte vetëm për kënaqësinë e perandorit, por ishte gjithashtu mënyra e tij për t’i treguar njerëzve të tjerë se sa i pasur ishte sepse vetëm njerëzit shumë të pasur mund ta përballonin këtë bojë.

Por ky trend nuk jetoi shumë gjatë dhe vetullat me pamje natyrale u bënë përsëri të njohura. Forma mund të ndryshojë nga e gjatë dhe e hollë në e shkurtër dhe e trashë.

2-Ballë të lartë

Në fund të shekullit të katërmbëdhjetë, Mbretëresha Isabeau e Bavarisë, sipas historianëve, vendosi prirjen për ballë të lartë dhe qafë të gjatë e të hollë. Për të ndjekur standardet e bukurisë, gratë rruanin flokët në ballë, pjesën e pasme të kokës, madje i hiqnin edhe vetullat. Qerpikët vuanin gjithashtu: ndonjëherë ato hiqeshin plotësisht, jo vetëm nga kapaku i sipërm, por edhe nga kapaku i poshtëm.

3-Thonj të gjatë

Në Kinë, thonjtë e gjatë ishin në trend për disa shekuj dhe arsyeja ishte mjaft e pazakontë: thonjtë e tillë ishin një shenjë se pronari nuk kishte pse të bënte asgjë me duart e tyre, sepse ata mund të përballonin të paguanin për shërbëtorët.

Gjatë dinastisë Qing që sundoi vendin për gati 3 shekuj (para fillimit të shekullit XX), ky trend ishte në kulmin e tij. Nuk ishte shumë e rehatshme, kjo është arsyeja pse ata kishin  thonj kaq të gjatë në unazë dhe gishta rozë. Për të shmangur prishjen e tyre, ata do të vishnin “kuti” të veçanta të bëra nga metale të çmuara.

4-Lëkurë të zbehtë

Tendenca për të pasur lëkurë shumë të zbehtë ishte në kulmin e saj në Angli në shekullin e tetëmbëdhjetë. Për ta bërë lëkurën sa më të zbehtë, gratë përdornin metoda mjaft të pazakonta si plehu i thatë i kalit, për shembull. Por metoda më e rrezikshme ishte plumbi i cili përdorej për lyerjen e fytyrës. Sasitë më të mëdha të plumbit ishin në bojën e kuqe që u vendos në buzë dhe faqe për të krijuar kontrast. Për më tepër, gratë do të përdorin lapsa blu për të tërhequr venat në fytyrat e tyre për të nxjerrë në pah zbehjen e tyre.

5-Flokë të zbardhura

Falë Petrarch dhe muzës së tij, Laura, e cila ishte simboli i bukurisë dhe virtytit, flokët e zbardhura u bënë shumë të njohura në shekullin e 15 -të. Për t’i bërë , gratë ngjyrosnin flokët. Por procedura zgjati shumë më tepër sesa tani – deri në disa ditë. Një nga tekstet e shkruara të shekullit XII e përshkroi procesin e ngjyrosjes së flokëve si të ketë 2 faza. Pasi të jetë bërë përzierja e parë, e cila përbëhej nga disa përbërës, flokët do të mbuloheshin me gjethe për 2 ditë. Pastaj përzierja do të lahet dhe një përzierje tjetër do të aplikohet në flokë për 4 ditë të tjera.

Të ngjashme