Sot është dita e tokës dhe ne kemi mbledhur disa kuriozitete për ju

5 muaj më parë

1-Toka e rrumbullakët
Toka ka formë sferë,por për shkak të forcave të saj gravitacionale nuk është një rreth i përsosur.

2-Nga vjen emri tokë?

Fjala Tokë vjen nga fjala anglo-saksone Erda.
Për ironi të fatit planeti është i mbuluar nga 71% ujë.

3-Vendi më i nxehtë në tokë
El Azizia në Libi regjistroi temperaturën prej 57.8 gradë Celsius në 13 shtator, 1922, temperatura më e lartë e matur ndonjëherë.

4-Më i ftohti
-89 gradë Celsius në Vostok, Antarktikë, më 21 qershor, 1983.

5-Ujëvara më e lartë në Tokë?
Ujërat e Angel Falls në Venezuelë bien nga 979 metra lartësi.

6-Vullkani më i madh
Quhet “Mauna Loa” në Hawai dhe mban titullin si më i madhi në tokë .
Ngrihet më shumë se 15.2 kilometra mbi bazën e tij dhe mbi sipërfaqen e detit.

7-Tërmeti më i fortë
Një vitin 1976 një tërmet goditi Tangshanin, Kinë.
Më shumë se 250 mijë persona humbën jetën.
Në vitin 1960 në Kili ra një tërmet pranë bregdetit me një magnitudë prej 9.6 ballë

8-Lumi më i gjatë
Lumi Nil,Afrikë -6695km

9-Vendi më i thatë në tokë
Arika në Kili ku bie 0.76 milimetër shi në vit.
Filxhani i kafes do mbushej për 1 shekull.

10-Vendi më i lagësht
Lloro në Kolumbi ku bien 13m shi në vit.
10 herë më e lartë se në Europë dhe ShBA

11-Sa sipërfaqe të Tokës zënë shkretëtirat?
Rreth një të tretën.

12-Sa e vjetër është toka?
Më shumë se 4.5 miliardë vite i vjetër pak fare më i ri se sa Dielli.

13-Sa ujë konsumohet në botë çdo ditë?
Rreth 400 miliardë galonë.

14-Kush zotëron më shumë tokë
Mbretëresha e Britanisë së Madhe është pronarja e ligjshme e një të gjashtës së sipërfaqes së Tokës

15-Kur ka filluar jeta në tokë?
Ka ekzistuar që prej 150-200.000.000 vitesh por Toka është pothuajse 5 miliardë vjeçare.

Të ngjashme