Kryefjala Logo

Sjelljet delikate që i bëjnë njerëzit të mos ju pëlqejnë pothuajse menjëherë

13 Qershor, 2024 | 9:57 am

Ajo që njerëzit mendojnë për ju është reagimi, ndaj kushtojini vëmendje.
1-Bisedat i dominoni me humor
Kush nuk i pëlqen të qeshë? Dhe kush nuk i pëlqen një person qesharak? Humori është një tipar i pëlqyeshëm dhe ata që e kanë gjithmonë përpiqen të jenë qesharak, duke ia dalë shpesh. Megjithatë, ka raste kur humori nuk vlerësohet.

Ndonjëherë, njerëzit duan të kenë biseda të thella dhe serioze. Por ka gjithmonë një person që do të dominojë biseda të tilla duke u përpjekur të jetë qesharak. Dhe nuk është një pamje e mirë.

Ka një kohë për të qenë qesharak dhe ka një kohë për të qenë serioz – dijeni ndryshimin.

2-Ju rrëmbeni vendimmarrjen e njerëzve
Mund të përpiqeni të ndikoni në sjelljet e njerëzve në dy mënyra: makromenaxhim ose mikromenaxhim.

Me makromenaxhimin, ju mund t’i frymëzoni ata të ndryshojnë mënyrën se si e jetojnë jetën e tyre. Për shembull, një baba mund t’i tregojë të birit për rëndësinë e të studiuarit mirë. Por me mikromenaxhimin: Ju i urdhëroni njerëzit të bëjnë diçka në kohë reale. Për shembull, një baba i thotë djalit të tij të ndalojë së luajturi videolojëra dhe të ulet të studiojë “tani”.

Frymëzimi është i mirë. Por mikromenaxhimi është irritues. Njerëzit do t’ju pëlqejnë nëse e bëni këtë. Sepse kur përpiqeni të frymëzoni dikë, po përpiqeni t’i mësoni se si të marrin vendime më të mira, por ata ende ruajnë fuqinë për të marrë vendime. Por kur ju mikromenaxhoni, ju po rrëmbeni të drejtën e tyre për të marrë vendimet e tyre. Dhe askush nuk e pëlqen këtë.

Pra, nëse dëshironi që shoku juaj të heqë dorë nga një zakon i keq, mos filloni t’i jepni leksione për të. Ata nuk do ju pëlqejnë dhe do të jetë edhe më e vështirë të ndikoni në sjelljen e tyre për mirë.

Në atë moment, lëreni të kënaqet duke bërë atë që ata po bëjnë. Dhe më vonë, kur të jetë momenti i duhur, përpiquni t’i frymëzoni ata të ndalojnë.

3-Ju kërkoni favore qesharake pa dhënë asnjë
Guximi që kanë disa njerëz është mahnitës. Ata kërkojnë favore qesharake nga njerëzit e tjerë shumë shpesh, pa u dhënë atyre një fare. Dhe kjo mban erën e dinakërisë.

Të thuash “jo” është e vështirë sepse njerëzve nuk u pëlqen të duken të padobishëm. Ata nuk duan të zhgënjejnë të tjerët. Disa njerëz vënë bast për këtë. Ata e dinë që të thuash jo është e vështirë, ndaj kërkojnë favore, duke e ditur mirë se personi ka më shumë gjasa të dorëzohet.

Por ka disa rregulla që duhen ndjekur kur kërkoni favore:

Mos i kërkoni dikujt tjetër të bëjë atë që mund të bëni edhe ju, përveç nëse i paguani.
Mos kërkoni favore që nuk do të jeni të gatshëm t’i bëni vetes për të tjerët.
Mos kërkoni favore qesharake nëse nuk keni vërtet nevojë për to.
Tregojuni atyre se është në rregull të thuash “jo” dhe se nuk do ta mbash kundër tyre.

Të ngjashme