Kryefjala Logo

Situata specifike në të cilat është më mirë të thuash më pak

20 Janar, 2024 | 11:50 am

Mendoni dy herë përpara se të hapeni deri në fund dhe ta shpërndani me të tjerët.

Pse njerëzit shpërndajnë shumë?

Kur nuk ndihemi rehat me të vërtetën, ajo shpesh shprehet në komunikim me të tjerët. Pasiguritë dhe shqetësimet tona na bëjnë të ofrojmë shumë informacion për tema, me njerëz ose në situata të papërshtatshme. Në përpjekjen tonë për t’u përballur me të vërtetën, ne vetë-zbulojmë.

Mënyrat e zakonshme se si njerëzit shpërndajnë

1. T’u tregosh të panjohurve shumë detaje.

Një mënyrë e zakonshme që ne e tejshpalosim veten është duke u thënë njerëzve se nuk jemi emocionalisht afër detajeve intime të jetës sonë.

Ky mund të jetë kushdo, nga një i huaj në një i njohur, të cilin ne nuk e njohim mirë. Ne mund të ndajmë informacione të ndjeshme për të kaluarën tonë, si për shembull faktin që jemi rritur nga një prind alkoolik, kemi vuajtur nga abuzimi ekstrem ose kemi pasur probleme personale me një gjendje të shëndetit mendor.

2. Besimi tek fëmijët tanë.

Një mënyrë tjetër e zakonshme që ne vetë-zbulojmë është duke u thënë njerëzve informacione që nuk janë të përshtatshme për zhvillimin.

Prindërit shpesh ndajnë me fëmijët informacione që fëmija nuk ka nevojë t’i dijë ose që mund të jenë të dëmshme emocionalisht. Për shembull, një prind mund të ndajë detaje të së kaluarës së tyre, vështirësi në një marrëdhënie romantike aktuale ose informacion historik rreth sistemit të tij ose të saj familjar që fëmija thjesht nuk mund t’i përpunojë ose nuk është gati t’i dëgjojë.

3. Përpjekja shumë e madhe për të bërë biseda në tubime shoqërore.

Një mënyrë e tretë që ne e zbulojmë tepër është duke ndarë në mënyrë të tepruar në situata sociale që nuk janë të përshtatshme për biseda intime.

Në një darkë ose një ngjarje festive, ne mund të ndajmë detaje rreth një situate të pazgjidhur jetësore, të tilla si fakti që po dështojmë në universitet, ndihemi të pakënaqur në marrëdhënien tonë romantike ose po luftojmë me dhimbje kronike. Ky thjesht nuk është vendi apo koha e duhur për një ndarje të tillë.

Pra, herën tjetër kur e gjeni veten duke ndarë shumë – ndaloni. Merrni një moment për të vendosur nëse vërtet dëshironi ta ndani këtë informacion apo jo, me kë dhe kur.

Të ngjashme