Kryefjala Logo

Si të trajtoni një fëmijë super ngjitës

21 Maj, 2024 | 10:15 am

Është krejtësisht normale që fëmijët të ngjiten. Detyra juaj është t’i ndihmoni ata të punojnë në atë mënyrë të sigurt.

Të jesh prind është e mahnitshme, por le të jemi të vërtetë, të gjithë kemi nevojë për hapësirën tonë ndonjëherë. Dhe të përballesh me një fëmijë që është gjithmonë në fytyrën tënde mund të jetë mbytës dhe çmendur.

Pas një kohe, është e natyrshme që ju të këputni. Ndjenja e padëgjuar dhe e tepërt e stimuluar do të bëjë që çdo i rritur të çmendet. Megjithatë, kërcitja nuk do të zgjidhë sjelljen ngjitëse të fëmijës suaj. Pra, çfarë mund të bëni?

1. Empati me ta.

Mënyra më efektive për të qetësuar një fëmijë të ngjitur është të ndjeheni me të. Zbrisni në nivelin e syve të tyre dhe goditni butësisht kurrizin.
Kuptoni se nga mund të burojnë frika e tyre. A ndihen të mbistimuluar? A janë ata nervozë rreth fëmijëve të tjerë në çerdhe? Pasi ta kuptoni frikën e tyre, drejtojuni drejtpërdrejt. Njohni ndjenjat e tyre dhe mos i nënvlerësoni ato. Thuaj, “E kuptoj që ndihesh nervoz. Kjo është dita juaj e parë e çerdhes dhe nuk i njihni të gjithë.”

2.Mbajeni kufirin.

Pasi të keni qetësuar fëmijën tuaj, është e rëndësishme të ruani kufijtë tuaj. Ata nuk mund të anashkalojnë çerdhen ose shkollën vetëm sepse kanë probleme me lidhjen.

Pra, ritheksoni se ata do të shkojnë në çerdhe ose shkollë. Kuptohet, kjo do ta shqetësojë fëmijën tuaj sepse nuk ndihet rehat të shkojë.

Megjithatë, vazhdoni të bashkërregulloni dhe sigurohuni që ta zgjidhni problemin më pas.

3.Transferoni fokusin ose kujdesin.

Më pas, tregojeni personin se çfarë ka nevojë fëmija juaj. Për shembull, thuaj, “Hej, fëmija im ndihet pak i dërrmuar sot. A mund të rrish pak me ta përpara se të shkojnë jashtë?”

Kur të gjithë janë në të njëjtën faqe, është më e lehtë t’i adresosh dhe të zgjidhësh këto shqetësime së bashku.

4.Largohu.

Së fundi, nëse jeni duke e lënë fëmijën tuaj, thoni lamtumirë dhe njoftojini se do ta shihni së shpejti.

Jepini atyre shumë përqafime dhe puthje para se të shkoni dhe theksoni se do të ktheheni menjëherë.

Mbani mend, fëmija juaj ka nevojë për siguri dhe marrja e disa minutave nga dita juaj për ta siguruar atë mund ta bëjë ditën shumë më të lehtë.

Të ngjashme