Kryefjala Logo

Si të përdorni “Paradoksin e Solomonit” për të marrë vendime më të mira

5 muaj më parë

Mbreti Solomon, i njohur për mençurinë dhe këshillat e tij të urta, nuk mundi ta shpëtonte veten nga zgjedhjet katastrofike që çuan në vdekjen e mbretërisë së tij, prandaj shkencëtari psikologjik Igor Grossmann e quajti këtë fenomen “Paradoksi i Solomonit”.

Grossmann zbuloi në kërkimin e tij se, “njerëzit arsyetojnë më me mençuri për problemet sociale të njerëzve të tjerë sesa për të tyret”.

Kur keni të bëni me një vendim të vështirë personal, mund të përdorni “Paradoksin e Solomonit” për t’ju ndihmuar të arrini qartësinë që ju nevojitet.

•Si të përdorni “Paradoksin e Solomonit” për të marrë vendime më të mira:

1. Merrni distancën

Kur jetojmë jetën tonë dhe ndodh diçka që është shqetësuese, pamja jonë ngushtohet. Ndjenjat tona mbyllen tek ne derisa të jemi të verbër ndaj pamjes më të madhe.

Kur isha me njeriun që më tradhtonte, mund të mendoja vetëm se si dhe pse po mendoja, ndieja dhe sillesha. Nëse mund ta bëj të dashurin tim të mos më tradhtojë, kemi një shans! Nëse e fut përsëri në shtrat me mua, ai do të ndryshojë mendje!

Nuk mund të mendoja aq larg sa të imagjinoja: “Si do të jetë marrëdhënia jonë pas disa vitesh me këtë person që më bën vazhdimisht premtime se do t’i thyejë?” “Si do të jem në gjendje t’i fal pakujdesitë e tij dhe të vazhdoj përpara?”

Ka dy mënyra për të marrë distancë nga një problem:

Imagjinoni që po këshilloni një mik i cili është në të njëjtën gjendje të vështirë. Çfarë do t’i sugjeronit të bëjnë apo jo?

Flisni me veten në vetën e tretë. Në vend që të pyesni veten: “Pse po e bëj këtë?” ose “Çfarë mund të bëj?” Pyesni veten, “Pse po e bën këtë?” “Çfarë mund të bëjë ai/ajo?”

2. Pranoni mençurinë në të cilën arrini

Pasi të keni kuptuar se si do ta këshillonit një mik ose veten tuaj (në vetën e tretë), duhet të pranoni se çfarë do të thotë kjo këshillë.

Për veten time, të pranoja këshillën se duhet të largohesha nga ai mashtrues mashtrues i të dashurit, do të thoshte të lija një marrëdhënie në të cilën isha investuar – të një “ne” dhe idetë që kisha për të ardhmen e atij “ne”.

Ju gjithashtu mund të jeni të shpejtë për të mohuar këshillat tuaja. “Kjo është marrëzi!” ju mund të mendoni. Ose, “Nuk ka asnjë mënyrë që ta bëj këtë!”

Mos e shkurtoni veten! Distanca do t’ju ndihmojë të merrni qartësinë që ju nevojitet, dhe çfarëdo urtësie që vjen prej saj nuk duhet të injorohet.

3. Ndiqni këshillat tuaja

Kjo lexohet lehtë, por rrallë ndodh.

Nëse do të kisha vepruar kur do të duhej (si pas herës së parë që ai mashtroi ose të paktën herën e dytë), do t’i kisha shpëtuar vetes kaq shumë dhimbje zemre të panevojshme.

Të gjithë ne meritojmë shumë më pak mjerim në jetën tonë. Shpresoj ta shpëtoni veten nga disa.

Të ngjashme