Kryefjala Logo

Si të ndihmoni një adoleshent që nuk ka miq dhe vuan nga vetmia

15 Dhjetor, 2022 | 12:08 pm

Miqësitë janë kritike për shëndetin mendor të një personi.
Përveç shoqërimit dhe argëtimit, miqësitë e shëndetshme janë themeli për ndërtimin e pavarësisë.
Si të ndihmoni adoleshentin tuaj që vuan nga mungesa e miqësisë?

•Hapni komunikimin
Adoleshentët janë jashtëzakonisht të vështirë për të biseduar, por bëni çmos për të kuptuar peizazhin e tyre shoqëror.
Pa marrë parasysh se çfarë, përpiquni të qëndroni të qetë.
Ata mund të thonë: “Kjo vajzë më thotë gjëra mizore para të tjerëve dhe askush nuk më mbron”.
Përmblidhni dhe përsëritni përsëri deklaratat e saj për ta lejuar atë të interpretojë përmbledhjen tuaj, të ndajë më shumë dhe të sqarojë mendimet e saj.
Duke u përpjekur të kuptoni këndvështrimin e adoleshentëve, ju i ftoni ata të jenë të qetë duke u hapur me ju.

•Flisni për miqësinë
Diskutoni se çfarë e bën një mik të mirë, si i zgjedhin miqtë, cilat janë interesat e tyre dhe kush tjetër i ndan këto interesa. Pyeteni adoleshentin tuaj se si i bën të ndihen një mik.
A i bën një mik i caktuar të ndihen të vlerësuar?

•Flisni për ndryshimet dhe tranzicionet
Zakonisht rrethohemi nga njerëz që ndajnë interesat tona.
Një ndryshim në interesa nuk është faji i askujt.
Sportet e reja, grupet dhe rrethet shoqërore shpesh mund të përkthehen në miqësi të reja.
Adoleshenti juaj, ose miqtë e adoleshentit tuaj, mund të zgjedhin të fillojnë aktivitete të reja, të cilat ndoshta do të përkthehen në kalimin e më pak kohë së bashku.
Nëse adoleshenti juaj shpreh ndjenjat e braktisjes, shpjegoni se njerëzit dhe interesat ndryshojnë dhe se është e shëndetshme që fëmijët e moshës së tyre të ndjekin gjëra të reja.

Është në rregull të mungojë ai mik, thjesht do të duhet pak më shumë punë për të planifikuar takimin me njëri-tjetrin.

•Tregojini fëmijës tuaj se ju besoni në ta dhe ai mund ta bëjë këtë
Gjëja më e rëndësishme është të ruani komunikimin midis jush dhe fëmijës tuaj pa pasur një qasje autoritare.
Rritja e adoleshentëve nuk është e lehtë. Edhe prindërit më të shëndetshëm luftojnë herë pas here.
Por kur fëmija juaj po përpiqet të krijojë ose të mbajë miqësi, është e rëndësishme ta mbështesni fëmijën tuaj me mirësi, aftësi dhe drejtim.
Dhe sigurisht dashuri…shumë dashuri.

Të ngjashme