Kryefjala Logo

Si të ndaloni së qëni xheloz ndaj të tjerëve dhe të jeni të lumtur për ta

5 muaj më parë

Xhelozia ngre kokën sa herë që ne perceptojmë një kërcënim për diçka që dëshirojmë ose e kemi të dashur dhe na pengon të gjejmë lumturinë.

Ndonjëherë, të jesh xheloz është i garantuar. Tingëllon si një zile paralajmëruese, duke na paralajmëruar se një kufi është duke u kapërcyer ose do të kalohet.

Megjithatë, shumicën e kohës, ndjenjat tona të xhelozisë janë të pajustifikuara madje edhe irracionale.

Ato ndodhin jo për të na paralajmëruar për një kërcënim aktual, por për të na bërë të vetëdijshëm për shtrembërimin në perceptimin tonë.

Të çlirosh veten nga ndjenjat e pajustifikuara të xhelozisë është gjithmonë një punë e brendshme. Nuk ka të bëjë fare me përballjen, ndryshimin apo tërheqjen nga rrethanat që e kanë provokuar.

•Bëni një hap prapa nga historia në mendjen tuaj

Perspektiva që mbajmë në çdo moment informon përmbajtjen e dialogut tonë të brendshëm. Një mentalitet i xhelozisë ose mungesës do të gjenerojë mendime që pasqyrojnë këtë, të tilla si “Kjo nuk do të zgjasë” ose “Të gjitha të mirat janë marrë”.

Gjendjet negative emocionale përjetësojnë vetë-bisedimin negativ dhe anasjelltas.

Ne duhet të pranojmë se mendimet si këto nuk janë deklarata të së vërtetës,ato janë vetëm histori që ne po i tregojmë vetes.

Por, si profecitë vetëpërmbushëse, këto histori mund të ndodhin nëse i ushqejmë me vëmendje.

Kur ju pushton xhelozia, jini të vetëdijshëm se këto ndjenja ka të ngjarë të frymëzojnë një histori. Këto nuk janë domosdoshmërisht e vërteta, por janë në përputhje me dridhjet e ulëta të xhelozisë.

Shmangni të zhyturit në të menduarit e nivelit të ulët. Ajo vetëm do të përjetësojë emocione të nivelit të ulët. Në vend të kësaj, shpërqendroni veten me imazhe që ju sjellin një ndjenjë lehtësimi.

•Sillni në mendje personin ose situatën e veçantë që po ngjall xhelozi brenda jush.

Lejojini vetes të përjetoni plotësisht ndjenjat që lidhen me xhelozinë dhe identifikoni ndjenjat më të dhimbshme.

Për shembull, “Ndihem i pasigurt. Kam frikë nga humbja. Kam frikë nga ndryshimi. Kam frikë se kjo po ikën.”

Më pas, merrni disa frymë thellë dhe lëreni të shkojë.

•Imagjinoni personin tjetër në këtë situatë duke ju dhënë gjithçka që besoni se ju nevojitet për t’u ndjerë më mirë.

Imagjinoni që ata thonë fjalët që dëshironi të dëgjoni. Shihni ata duke kryer veprimet që keni dashur të kryejnë. Tani, lejoni vetes të vëreni se si besoni se do të ndiheni.

•Lejojini vetes të identifikoni një veprim që mund të bëni për të ankoruar këtë energji brenda jush.

Mund të jetë diçka e thjeshtë si zhytja në një banjë të nxehtë. Mund të jetë planifikimi i një nate me një mik të vjetër ose trajtimi i një nate filmi në shtëpi. Zgjidhni diçka që do të sjellë ndjenjën për të cilën po synoni.

Nëse jeni duke parë shenja xhelozie në marrëdhënien tuaj romantike apo ndryshe është koha të siguroheni që ajo të mos bllokojë lumturinë nga jeta juaj.

Ndërsa e ndërmerrni këtë veprim vetëdashës dhe plotësues për të përballuar xhelozinë dhe për të mësuar se si të jeni të lumtur, pranoni se jeni burimi i mirëqenies suaj.

Të ngjashme