Kryefjala Logo

Si të kuptoni nëse adoleshenti juaj vuan nga ankthi apo thjesht stresi

4 muaj më parë

Ankthi mund të jetë një reagim stresi, dhe lundrimi i jetës si adoleshent mund të jetë tepër stresues.

Por si e dini nëse bëhet fjalë për vështirësi adoleshente apo diçka më shumë?

Për të ndihmuar adoleshentin tuaj të lundrojë në këtë kohë të paqëndrueshme të adoleshencës, duhet të kuptoni se çfarë shkakton ankthin dhe të dalloni shenjat e zakonshme.

•Këtu janë disa simptoma të zakonshme të ankthit tek adoleshentët.

1. Shenjat fizike

Zbardhja e lëkurës (dermatillomania), heqja e qimeve (trichotillomania) ose kafshimi i thonjve

Dhimbje koke të shpeshta, duke përfshirë migrenën

Çrregullim kronik i stomakut, zorrë e irrituar, kapsllëk ose diarre (Shikoni lidhjen tru-zorrë. Kur barku është jashtë ekuilibrit, ai mund të dërgojë mesazhe në tru që mund të krijojnë ankth.)

Vështirësi në gjumë ose lodhje e tepruar

Ndryshimet në zakonet e të ngrënit

2. Shenjat emocionale

Ndjeheni të nervozuar ose të mërzitur

Vështirësi në përqendrim

I nevrikosur ose i shqetësuar

Shpërthime të pashpjegueshme

3. Shenjat sociale

Shmangia e ndërveprimeve sociale me miqtë e zakonshëm ose izolimi nga grupi i tyre

Shmangia e aktiviteteve jashtëshkollore

Kaloni më shumë kohë vetëm ose i izoluar

Performanca e dobët e shkollës, detyrat e humbura ose zvarritja

Secili prej këtyre artikujve mund të pritet tek adoleshentët pa ankth. Megjithatë, këto shenja mund të vlejnë edhe për një çrregullim ankthi. Përqendrohuni në modelet dhe shpeshtësinë e simptomave për të përcaktuar nëse një çrregullim ankthi duhet të adresohet.

Nëse jeni të shqetësuar se adoleshenti juaj mund të vuajë nga ankthi që ndërhyn në marrëdhëniet, shkollën dhe fusha të tjera të funksionimit të përditshëm, është e rëndësishme të merrni një vlerësim nga një profesionist i shëndetit mendor.

•Këtu janë mënyra të tjera për të njohur ankthin:

Adoleshentët në ankth shqetësohen për një situatë aktuale ose ndonjë ngjarje të ardhshme ose mund të mos jenë në gjendje të identifikojnë burimin e ankthit të tyre.

Adoleshentët e shqetësuar shmangin burimin ose situatat e ankthit. Për fat të keq, shmangia është formim i zakonit dhe një mënyrë joefektive për ta përballuar. Mësimi i aftësive përballuese, durimi dhe inkurajimi do ta ndihmojnë fëmijën tuaj të përballet me frikën dhe ankthin e tij.

Të ngjashme