Kryefjala Logo

Si të dalloni nëse ai të ka dhënë një diamant të vërtetë apo të rremë

10 Mars, 2023 | 1:20 pm

Ka pak gjëra më të bukura në këtë botë se një diamant i shkëlqyer.
Por diamantet janë jashtëzakonisht të vlefshme dhe të shtrenjta dhe nganjëherë njerëzit përpiqen të kalojnë një falsifikim si të vërtetë.

Ka disa gurë që shpesh zëvendësojnë diamantet për sende alternative të nusërisë, duke përfshirë safirin e bardhë, zirkonin kub dhe moissanitin (dhe madje edhe xhamin).
Por nëse keni një diamant me shkëlqim dhe nuk jeni të sigurt nëse është i vërtetë apo i rremë, ka disa teste që mund të bëni për të kuptuar nëse guri juaj i çmuar është i vërtetë.

•Fryni mbi të
Nëse fryn frymën tuaj në një diamant, ai do të mjegullohet, por vetëm për një ose dy sekonda.
Kjo njihet si testi i mjegullës.
“Nëse fryn frymën tuaj në një gur që nuk është diamant dhe ‘mjegulla’ vazhdon, mund të keni një gur të rremë,”

•Bëni një test ngrohjeje
Lëreni gurin tuaj në zjarr për rreth 30 sekonda. Nëse guri thyhet, është i rremë.
“Nxehtësia e fortë dhe zjarri mund të thyejnë xhamin ose gurin e rremë. Nëse i vendosni zjarrin një diamanti për 30 sekonda dhe ai mbetet i paprekur, ka të ngjarë të jetë një diamant i vërtetë”,

•Bëni testin e ujit.
A noton? Merr një gotë ujë dhe hidhe atë diamant.
“Diamantet do të zhyten në fund të një gote të plotë me ujë,” zbulon Matthews. Dhe gurët e çmuar të rremë do të notojnë gjithashtu.

•Bëni testin e gazetës
Ky test vë në provë refraktivitetin e diamantit.
Vendoseni pjesën e sheshtë të diamantit tuaj në një faqe të një gazete që ka shumë germa.
Nëse jeni në gjendje të lexoni shkronjat (edhe nëse është pak e paqartë), diamanti është i rremë.

Refraktiviteti i një diamanti është jashtë grafikëve.
Do ta përkulë dritën në çdo anë, përveç drejt, prandaj nuk do të mund ta shihnit qartë përmes diamantit nëse do të ishte i vërtetë.
Ky test bëhet më së miri me diamante të lirshme.

•Bëni testin me pika
Nëse nuk keni gazetë, kjo është një alternativë e mirë.
Merrni një copë letre të bardhë dhe vizatoni një pikë të vogël mbi të me një stilolaps.
Vendoseni gurin me anën e sheshtë të kthyer nga poshtë në majë të pikës.
Nëse mund të shihni një reflektim të pikës në diamant që shikon poshtë përmes pikës, diamanti është i rremë.

Të ngjashme