Kryefjala Logo

Si ta bëni dikë të bjerë në dashuri me ju sipas shkencës

16 Dhjetor, 2022 | 12:46 pm

Ne priremi ta mendojmë dashurinë si një fenomen spontan, të rastësishëm dhe të pakontrolluar.
Por, të biesh në dashuri nuk është as spontane dhe as e rastësishme dhe është shumë nën kontrollin tonë.

Ne biem në dashuri vetëm kur jemi gati dhe të përgatitur për një marrëdhënie romantike.
Zgjedhja jonë se me kë të biem në dashuri nuk është arbitrare.
Njerëzit me arsim të lartë rrallë do të dashurohen me njerëz që nuk janë të tillë. Njerëzit shumë të pasur rrallë do të dashurohen me të varfërit.

Shumica e takimeve nuk arrijnë të zhvillohen në një marrëdhënie serioze jo për shkak të mungesës së pajtueshmërisë, por për shkak të mungesës së angazhimit. Pa përkushtim, edhe një ndeshje perfekte është e dënuar të dështojë.
Martesat e organizuara në të cilat çiftet martohen disa ditë pasi janë parë për herë të parë, nuk janë më pak të qëndrueshme se martesat e dashurisë.
Çiftet në martesa të tilla e duan njëri-tjetrin pasi martohen, sepse janë të përkushtuar të kërkojnë këtë dashuri.

Një pjesë e madhe e të dashuruarit me dikë përfshin të biesh në dashuri me veten.
Të qenit i dashur riformulon vetëvlerësimin tonë dhe përforcon besimin tonë në aftësitë tona sociale, të cilat janë të nevojshme për të mbajtur një marrëdhënie romantike.
Nevoja për të riafirmuar vazhdimisht këto aftësi është evolucionare.
Kur “ia dalim” në një takim, ndihemi të fuqizuar; kur dështojmë, jemi të frustruar. Kjo na motivon të vazhdojmë të punojmë në aftësitë tona romantike, pa të cilat shumimi bëhet shumë më pak i mundshëm(diçka që gjeneve tona nuk “pëlqejnë” fare).

Shkëmbimi i informacionit intim rrit vetëvlerësimin e marrësit. Nëse partneri im është i gatshëm të ndajë me mua disa nga sekretet e tij ose të saj më intime, unë duhet të jem mirë në krijimin e marrëdhënieve. Kjo ndjenjë e vetëvlerësimit nuk na bën vetëm të ndihemi mirë; na tërheq edhe nga personi që na bën të ndihemi kështu.

Të ngjashme