Si mund t’ju ndihmojë media sociale të shpëtoni nga ndjenja e vetmisë

2 muaj më parë

Më parë, vetmia është shoqëruar me izolim objektiv social, depresion ose aftësi të dobëta sociale.
Megjithatë, studimet e fundit e hedhin poshtë këtë supozim, duke treguar se vetmia është një gjendje unike në të cilën individët e perceptojnë veten si të izoluar shoqërisht edhe kur janë mes njerëzve të tjerë.
Sipas filozofit legjendar grek Aristotelit, njeriu është nga natyra një kafshë shoqërore që nuk mund të jetojë vetëm.
Ai duhet të plotësojë disa nevoja themelore natyrore për të mbijetuar.

Vetmia shoqërohet me një rritje prej 26% të rrezikut të largimit nga jeta në mënyrë të parakohshme.
Në vendet e zhvilluara, një e treta e njerëzve janë të prekur nga kjo gjendje tani, me një person në 12 të prekur rëndë. Dhe këto përmasa po rriten.

Pavarësisht statistikave, vetmia shpesh injorohet dhe nuk perceptohet si një problem masiv i shëndetit publik.

•A mund ta plotësojmë nevojën për komunikim kuptimplotë me mediat sociale?
Problemi është se vetmia nuk mund të kurohet me përmirësimin e cilësisë së jetës ose me ndonjë pasuri materiale. Përkundrazi, ndjenja e braktisjes dhe e lënë anash mund të shkaktojë sjellje kompulsive dhe varësuese si shopaholizmi, ngrënia e tepërt dhe konsumimi i tepërt i alkoolit ose substancave të tjera.
Përdorimi i mediave sociale është i përhapur, kështu që më e pakta që mund të bëjmë është ta përkulim atë në një mënyrë që lehtëson nevojën tonë të jetës reale për t’u përkitur.
Është një mjet që duhet të funksionojë për ne, jo anasjelltas.
Ndoshta, pasi ta arrijmë këtë, mund të presim të jetojmë në një botë që është pak më pak e vetmuar.

Ndërsa ka dëshmi të më shumë vetmisë në mesin e përdoruesve të rëndë të mediave sociale, ka gjithashtu prova që sugjerojnë se përdorimi i mediave sociale ul vetminë midis njerëzve shumë socialë.

Hulumtimet zbulojnë se media sociale është më efektive në trajtimin e vetmisë kur përdoret për të përmirësuar marrëdhëniet ekzistuese ose për të krijuar lidhje të reja.
Nga ana tjetër, është kundërproduktive nëse përdoret si zëvendësim për ndërveprimin social në jetën reale.

Dëshmitë nga literatura e kaluar e kanë shoqëruar përdorimin e rëndë të mediave sociale me rritjen e vetmisë.
Kjo mund të jetë për shkak se hapësirat në internet shpesh janë të orientuara drejt performancës, statusit, ekzagjerimit të cilësive të favorshme (si p.sh. duke postuar vetëm përmbajtje dhe pëlqime) dhe vrenjtje në shprehje të vetmisë.

Platformat si Facebook dhe Instagram mund të përdoren për t’u angazhuar me njerëz të rinj që mund të kthehen në miq të vërtetë më vonë.
Në mënyrë të ngjashme, mund të na ndihmojnë të gjejmë grupe lokale njerëzish, interesat dhe aktivitetet e të cilëve përputhen me tonat.

Të ngjashme