Si mendojnë fëmijët e divorcit për dashurinë dhe marrëdhëniet, sipas studimit

2 muaj më parë

Fëmijët e divorcit priren ta shohin dashurinë dhe marrëdhëniet e shëndetshme ndryshe nga ata, prindërit e të cilëve qëndruan së bashku, por brezi mijëvjeçar po e ndryshon këtë. Për vite të tëra, shumë studiues të shquar pretenduan se divorci kalohej brez pas brezi sikur të ishte një trashëgimi familjare ose njolla. Deri në vdekjen e saj në vitin 2012, psikologia Judith Wallerstein, e njohur si “kumbara e reagimit të ashpër kundër divorcit”, pretendoi se divorci shkakton një taksë psikologjike te fëmijët, duke përfshirë “efektet e gjumit” që shkatërrojnë marrëdhëniet e të rriturve.

Hulumtimet e mëtejshme zbuluan se fëmijëve të divorcuar u mungonin aftësitë e përballimit të marrëdhënieve, të cilat, së bashku me një besim të rrënjosur thellë se marrëdhëniet janë në thelb të përhershme, i bën martesat e tyre në mënyrë kritike ndaj divorcit.

•Kështu mendon një mijëvjeçarë që ishte fëmijë  I një divorci për dashurinë dhe marrëdhëniet, sipas hulumtimit:

1. “Personi me zemër të ftohtë” që mësoi të tërhiqet

Kur Patrick, baba i një fëmije nga Alabama, ishte gati të bëhej një gjimnazist, prindërit e tij u divorcuan pas disa vitesh vërtet të këqija martese.

Babai i tij ishte i rrënuar nga çështjet e shëndetit mendor dhe Patrick mori një rol mbrojtës për vëllezërit e motrat e tij më të vegjël. Me shtëpinë e tij të lirë nga ai kërcënim, pasi divorci mbaroi, ai u lehtësua që ishte në gjendje të bënte atë që ai i quajti “gjëra normale për adoleshentët”. Gjërat normale të adoleshentëve përfshinin takimet. Pasi pa ndarjen e zgjatur të prindit të tij, Patriku e gjeti veten duke u përpjekur të kapte kordonin sa herë që shfaqeshin telashe në marrëdhënie. “Isha zemër ftohtë kur vendosa të ndahesha me një vajzë,” tha ai

Dhe isha pothuajse unë që bëra ndarjen. Në thelb, i premtova vetes se nëse ndonjëherë do të filloja të mendoja për ndarjen, thjesht e bëra atë në vend që të mendoja shumë për të. Unë befasova më shumë se një vajzë me atë taktikë. Por kuptova se nuk kishte asnjë të mirë duke humbur kohën e dikujt.” Vetëm një nga marrëdhëniet e tij i mbijetoi betejës së tyre të parë. “Gruaja ime është e dashura e vetme me të cilën kam luftuar dhe nuk jam ndarë”, tha ai. Pas vitesh fantazmash nga konfliktet e marrëdhënieve, Patrick tani ndjek udhëzimet e vetë-përcaktuara për t’i zgjidhur ato.

Ne nuk dalim nga shtëpia ose shkojmë në shtrat të zemëruar nëse mund ta ndihmoj”, tha ai. “Edhe nëse kjo do të thotë që unë duhet të pranoj më shumë sesa mendoj se duhet. Zakonisht është budallallëk gjithsesi, kështu që ne duhet të jemi në gjendje ta kapërcejmë atë aq shpejt sa u zemëruam për të.” Pasi ka parë divorcin e prindërve të tij, Patrick është gjithashtu i ndjeshëm ndaj konfliktit të madh që dëshmon vajza e tij. “Unë dhe gruaja ime përpiqemi të mos lejojmë që vajza jonë të na shohë të zihemi,” tha ai. “Ne jemi të tmerrshëm për ta mbajtur atë të fshehur, por me të vërtetë do të donim që kjo të ishte diçka që mund ta bënim. Të dy prindërit tanë u grindën shumë, por prindërit e saj janë ende bashkë. Unë mendoj se ka pasur raste kur kjo nuk ishte një gjë aq e sigurt. Dhe fëmijët mund të ndiejnë brishtësinë e një marrëdhënieje, edhe nëse nuk mund të tregojnë se çfarë ndjejnë. Kështu që, ne përpiqemi të sigurohemi që nëse ajo na sheh ne duke luftuar, ajo gjithashtu na sheh të grimuar.”

Të ngjashme