Kryefjala Logo

Si evoluojnë trupi, mendja dhe shpirti juaj çdo 7 vjet

19 Gusht, 2023 | 1:50 pm

Nuk është një mit, por një fakt i vërtetuar shkencërisht se trupi dhe mendjet tona ndryshojnë çdo 7 vjet. Të gjithë ne po ndryshojmë çdo moment, qelizat tona zëvendësojnë njëra-tjetrën dhe po ndryshojnë.

-Ja se si trupi, mendja dhe shpirti juaj evoluojnë çdo 7 vjet:

•0-7 vjeç: Zhvillimi fizik, emocional dhe social i ndikuar nga mjedisi juaj i afërt Ky është fillimi i jetës, faza më e rëndësishme në jetën e dikujt. Në këtë periudhë kohore, ne jemi të shtyrë nga instinktet e urisë, nevoja për dashuri, mbrojtje dhe mbështetje, ndjenja e dhimbjes dhe ndikimi në mjedis. Ndërsa kjo ndodh, strukturat tona të brendshme dhe mendore ndërtohen të cilat në vitet e mëvonshme na lejojnë të ndiejmë, të mendojmë dhe të jemi të vetëdijshëm për identitetet tona si individë. Ne mësojmë shumë reagime të sjelljes në mënyrë të pandërgjegjshme dhe kultura në të cilën kemi lindur ka një ndikim të fortë në këtë. Një aborigjen australian do të reagonte ndaj një vemjeje duke e ngrënë atë, ndërsa dikush nga Evropa e Veriut ose Amerika do të sillet në një mënyrë tjetër. Mësimi ynë si foshnjë varet nga mënyra se si reagojmë, me gatishmëri ose me frikë.

•7-14 vjeç: Zhvillim i shpejtë fizik dhe rritje e autonomisë psikologjike

Zhvillimi i fazës së mëparshme vazhdon këtu. Idetë, konceptet dhe shoqatat që kishin filluar tani po zbulohen nga fëmija. Fëmija përjeton zhvillim fizik dhe psikologjik. Organet seksuale ngadalë fillojnë të maturohen drejt pubertetit. Thymus zvogëlohet ndjeshëm në madhësi duke nxitur zhvillimin e përgjegjësisë së drejtë, të gabuar dhe sociale. Dhëmbët e të rriturve zëvendësojnë dhëmbët e qumështit. Fëmija ka filluar të krijojë një botë të brendshme me heronjtë, ëndrrat, lumturinë, rreziqet dhe imagjinatën e tij. Drejtimi i interesit të fëmijës është gjithashtu i dukshëm në këtë moment. Shoqatat me botën e jashtme rriten. Fëmija mëson të ndajë, ndërveprojë dhe kontrollojë instinktet e mëparshme në favor të mbijetesës në mënyrë harmonike në grup.

•14-21 vjeç: Zhvillimi emocional dhe fizik

Kjo periudhë karakterizohet nga ndryshime të forta emocionale dhe fiziologjike me agimin e pubertetit. Instinktet e tyre fizike dhe emocionale janë në gjendje të egërsojnë dhe ata janë në gjendje të zbulojnë veten në lidhje me botën. Gjatë kësaj faze, ju do të filloni të përjetoni rritje fizike, emocionale dhe sociale gjatë pubertetit, pasi një fëmijë kalon nga adoleshent në të rritur. Fillojmë të bëhemi ‘të vetëdijshëm’, fillojmë të vlerësojmë artin, muzikën dhe letërsinë dhe të bëjmë dallimin midis toneve më delikate të ngjyrave. Idetë tona për moralin ndryshojnë. Ne bëhemi të vetëdijshëm për veten tonë, priremi të zgjedhim një partner për nevojat tona dhe e kemi të vështirë të kuptojmë kufijtë tanë.

•21-28 vjeç: Përsosje mendore dhe emocionale Gjatë kësaj faze, i riu më në fund hyn në fazën e jetës që është mosha e rritur, mendërisht dhe emocionalisht. Ju fitoni një ndjenjë kontrolli mbi emocionet tuaja në këtë fazë dhe fuqitë tuaja fizike po arrijnë kulmin së bashku me entuziazmin, pavarësinë dhe pamaturinë tuaj.

Ne fillojmë të krijojmë bazën e karrierës dhe marrëdhënieve tona që do të na sjellin respekt në botën më të gjerë. Shkëndijat e interesit të parë në ciklet e mëparshme kanë një formë të caktuar dhe aftësitë janë më të zhvilluara tani. Në marrëdhënie, ne mësojmë të zgjedhim partnerët tanë bazuar në qeniet njerëzore që ata janë. Ne mësojmë të jetojmë një jetë me ta duke i dashur, mbështetur, përshtatur, respektuar dhe kompromentuar pa i shkaktuar asnjë dëm vetes. Ne veprojmë me aftësitë tona të intuitës, gjykimit, të kuptuarit dhe depërtimit. Ne fillojmë t’i trajtojmë çështjet e marrëdhënieve tona në një mënyrë pozitive dhe përballemi me sfidat në nivelet tona profesionale. Nëse marrëdhëniet dhe problemet personale nuk shërohen tani, ne do të përballemi me to në vitet e mëvonshme.

•28-35 vjeç: Kulmi fizik dhe mendor Kjo është faza ku procesi ynë krijues i mendjes del në plan të parë. Gjatë kësaj faze, baza juaj fizike është në fuqinë e saj më të madhe dhe ju jeni plot ambicie dhe njohuri.

Shumica e njerëzve janë duke arritur kulmin e të gjitha kohërave në karrierën e tyre ose duke krijuar marrëdhënie të qëndrueshme, duke u martuar, duke pasur fëmijë dhe më shumë. Studiuesit dhe artistët janë në kulmin e karrierës së tyre në këtë moment kohor. Sipas studiuesve, qendrat e asociimit të trurit arrijnë kulmin e tyre në moshën 35-vjeçare. Emocionet bëhen delikate. Ne e kuptojmë veten më mirë dhe kuptojmë se kush jemi dhe cilët janë personazhet që na detyrojnë familja, miqtë dhe shoqëria.

•35-42 vjeç: Faza e “krizës së mesit”. Një shqetësim i ri po ndihet në varësi të personalitetit dhe rrethanave të dikujt.

Gjatë kësaj faze, një person ndoshta ose është i kënaqur me vendin ku është ose mendja e tij është diku tjetër, duke marrë parasysh nëse duhet të bëjë një ndryshim të madh në jetë. Karriera, zakonet dhe marrëdhëniet tona vlerësohen nga ne, modifikohen dhe ndryshohen. Ne mund të identifikojmë se çfarë na bën nga ata që nuk e bëjnë këtë. Për ata që nuk e kanë arritur kulmin e tyre të realizimit ose krijimtarisë në fazën e tyre të mëparshme, kjo është koha që e arrijnë.

•42-49 vjeç: Rishpikja personale

Kjo është faza kur ndodhin ndryshime të mëdha në jetën tonë.

Gjatë kësaj faze, ju jeni të vendosur, të bazuar dhe jeni përshtatur për të jetuar jetën tuaj. Ju mund të jeni një nënë, një baba, një person i martuar ose një person beqar, dhe ideja e fëmijëve, familjes ose punës bëhet më e rëndësishme gjatë kësaj kohe. Ne të gjithë jemi vetë-introspektues dhe marrim kthesa të mëdha qoftë në karrierë apo në marrëdhënie. Nëse nuk kemi lënë asnjë shenjë në jetë, përpiqemi ta arrijmë në këtë moshë. Dashuria emocionale është më shumë dashuri e pakushtëzuar tani, por shumë prej nesh priren ta ruajnë atë moshë emocionale të një fëmije. Kjo është mosha kur fillojmë të hedhim poshtë stereotipet dhe të besojmë në veten tonë.

•49-56 vjeç: Zgjimi shpirtëror Ju keni frymëzim, mjeshtëri dhe fuqi në rritje në karrierën tuaj dhe në jetë në përgjithësi. Gjatë kësaj moshe ne jemi në mes të jetës sonë dhe jemi kryesisht të lumtur me jetën tonë dhe ku jemi tani. Me humbjen e forcës dhe vitalitetit tonë, ne shikojmë nga brenda. Ne i pranojmë ndryshimet në trupin tonë. Për ata që nuk e kanë kuptuar se kush janë dhe cili është qëllimi i tyre në jetë, kjo moshë është epoka e depresionit ekstrem.

•56-63 vjeç: Një kuptim më i thellë i jetës Intuita dhe njohuria juaj në këtë kohë janë shumë të forta ndërsa po dilni në vetëdije dhe ndjenja juaj e lidhjes me botën është në kulmin e saj të të gjitha kohërave. Kjo është epoka e pranimit të paqes së brendshme dhe përqafimit të qetësisë në jetë. Ka një ndryshim të madh në përshtatjen me trupat tanë të plakur, marrëdhëniet tona dhe perceptimet tona në ndryshim për botën përreth nesh.

•63-70 vjeç: Një rehati në rritje me jetën Këto vite ofrojnë një bekim, hir dhe mundësi për veten dhe të tjerët. Në këtë periudhë, ne fillojmë të kuptojmë më thellë veten me uljen e nevojave nga bota jonë e jashtme. Ne priremi të shohim anën më të mirë të gjërave dhe të ndërgjegjësohemi për vdekjen. Gjatë kësaj kohe praktikohet shkëputja.

•70-77 vjeç: Pjekur në vetveten e vërtetë Këto vite ofrojnë më shumë intuitë, pranim dhe mençuri në jetë. Ju jeni më të lidhur me veten dhe botën sesa në ciklet e mëparshme. Njeriu mund të piqet në çdo kohë, por kjo është periudha ku njeriu mund të lidhet më shumë me brendësinë. Dashuria e pakushtëzuar rritet shumë dhe njeriu fillon të pranojë në një mënyrë më të madhe.

•77-84 vjet e tutje: Faza e përcjelljes së njohurive Nga këto vite e në vazhdim, njerëzit do t’ju drejtohen për mençurinë, vizionin dhe fjalët tuaja intuitive për një afat të gjatë. Në këtë kohë, një vetë e re tashmë është zhvilluar. Ajo ka dalë nga përvojat e jetës së jetuar tashmë. Perceptimet janë zgjeruar dhe njeriu e jeton jetën në një mënyrë tjetër.

Të ngjashme