Kryefjala Logo

Si është të kesh një marrëdhënie të komplikuar me ushqimin

1 Tetor, 2023 | 2:44 pm

Ushqimi i çrregullt prek çdo person që ka parë ndonjëherë një reklamë në një revistë dhe ka menduar: “Unë dua të dukem kështu”.

Terapisti im thotë se problemet e mia mund të jenë zhvilluar nga abuzimi seksual në fëmijëri. Por kam gjithashtu miq që modelojnë anoreksi – nuk ka vetëm një arsye pas çrregullimeve të të ngrënit. Ndoshta kjo është arsyeja pse unë zgjedh ta kaloj kohën pas objektivit dhe jo përpara saj.

E vërteta është se nuk ka rëndësi kush jeni. Nga njerëzit e dobët tek ata të shëndoshë, çdokush mund të ketë një marrëdhënie jo të shëndetshme me ushqimin.

Dhe sa ironike është varësia ime ndaj ushqimit? Unë gjithashtu mund të zhvilloj një varësi ndaj ajrit ose ujit, sepse ne kemi nevojë për ushqim për të jetuar. Unë kam nevojë për kalori që të ekzistoj, por nuk dua të ekzistoj nëse ka kalori. Një numër i caktuar kalorish është i barabartë me kilogramë dhe kilogramët janë të shëndoshë dhe nëse jam e shëndoshë… nëse jam e shëndoshë, atëherë çfarë?

Si shoqëri, ne i trajtojmë njerëzit e trashë me kaq tallje.

Unë kam zhvilluar ushqim të çrregullt për të kontrolluar trupin tim, sepse një përbindësh e ndoti atë në fëmijërinë time. Më pas, u diplomova për të kufizuar ushqimin ose për të pastruar për të kontrolluar peshën. Unë do t’i jepja vetes diarre për t’u konsideruar më e dëshirueshme.

Unë abuzoj me trupin tim për të qenë e bukur. Sa e ngatërruar është kjo?

Ndërsa unë ende luftoj me ushqimin e çrregullt dhe mendimet ndërhyrëse, jam shumë i lumtur të them se plani im i trajtimit po funksionon. Një nga gjërat që më ndihmon është të pyes veten: “Kujt i intereson nëse jam e shëndoshë?” sepse madhësia nuk ka rëndësi. Ju mund të jeni të shëndetshëm në çdo madhësi. Në fakt, ekziston një lëvizje e tërë në internet pikërisht për këtë arsye.

Nëse e kuptoni se keni një marrëdhënie jo të shëndetshme me ushqimin  ju lutemi kërkoni ndihmë. Është atje jashtë.

Të ngjashme