Kryefjala Logo

Shkencëtarët me sa duket kanë zbuluar të kundërtën e Déjà Vu-së

5 muaj më parë

Studiuesit po e quajnë të kundërtën e déjà vu ‘jamais vu’. Me jamais vu, ju hasni në diçka shumë të njohur, por ndiheni krejtësisht të shkëputur prej saj, sikur të mos e keni hasur kurrë në jetën tuaj. Mund të humbisni të kuptuarit e disa gjërave që dini, si p.sh., të mos arrini të njihni njerëzit që duhet të jenë të njohur për ju.

Disa e barazojnë atë me një ndjesi të të qenit i bllokuar në një dimension tjetër. Do ta keni të vështirë të interpretoni atë që po ndodh rreth jush dhe mund të hutoheni, madje edhe duke besuar se mund të ëndërroni.

Ashtu si déjà vu, jamais vu, e cila përkthehet nga frëngjishtja si “asnjëherë” është e lidhur me zonën e trurit që përdor kujtesën tuaj për të kontrolluar faktet, por hulumtimet sugjerojnë se është një përvojë shumë më pak e zakonshme. Mund të jeni duke bërë diçka me të cilën jeni mësuar plotësisht, si për shembull të shkoni në shtëpi nga dyqani ushqimor lokal, dhe papritmas rruga të duket e panjohur.

Jamais vu mund të jetë edhe më shqetësues se déjà vu.

Nuk është një koncept i lehtë për t’u kuptuar, por për dikë që ka përjetuar jamais vu, është i paharrueshëm. Në terma laik, një pjesëmarrës i studimit përshkroi: “Ndërsa shkruaj në provimet e mia, unë shkruaj një fjalë saktë si ‘oreks’, por vazhdoj ta shikoj fjalën pa pushim sepse kam mendime të dyta se mund të jetë e gabuar.”

Të ngjashme