Kryefjala Logo

Shkenca foli: Pse disa shkolla kanë vajza të këqija?

19 Mars, 2023 | 1:45 pm

Nëse ka një gjë për të thënë për shkollën e mesme, është se ajo mund të jetë ferr në tokë.

Jo vetëm që jeni në atë fazë të ndërmjetme që nuk jeni më një fëmijë, por jo edhe aq i rritur, por gjithashtu duhet të merreni me politikën sociale të të gjithave.

Një studim nga Universiteti i Stanfordit ka zbuluar se një kontribues i madh për ‘grupet’ janë sa më shumë zgjedhje që u ofrohen studentëve.

Më shumë zgjedhje zakonisht nënkuptojnë një shkollë më të madhe dhe me këtë një grup më të madh njerëzish nga të cilët mund të zgjidhni.

Të kesh kaq shumë opsione krijon një mjedis që ka më shumë gjasa të ndahet natyrshëm  “grupi”, bazuar në “racën, moshën, gjininë dhe statusin social”.

Një shkollë më e vogël, nga ana tjetër, pa kaq shumë opsione, ka më pak gjasa të ndahet në grupe për shkak të “kostos” së mundshme të përjashtimit të dikujt nga grupi.

Por arsyeja pse këto klika janë formuar fillimisht është se, sipas autorit kryesor Daniel A. McFarland, një “përzierje lirie dhe pasigurie”. Me fjalë të tjera, ne i përmbahemi asaj që dimë më mirë.

Megjithëse madhësia e shkollës luan një rol të madh në formimin e klikave, nuk është e vetmja.

Studimi zbuloi se në shkollat ​​ku akademia ishte e para dhe më e rëndësishmja, nxënësit kishin më pak gjasa të ndaheshin vetë, sepse mësuesit kanë më shumë fjalë në mjedis sesa në një shkollë të qetë. Pikërisht në këto shkolla nxënësit priren të jenë më mendjehapur në lidhje me kë do të miqësohen dhe këto miqësi bazohen më shpesh në interesa të përbashkëta në sferat intelektuale.

Të ngjashme